Публикация

Есента скова гърбовете и кръстовете, изпраща всеки ден десетина на лечение в болницата

Есента скова гърбовете и кръстовете, изпраща всеки ден десетина на лечение в болницата

Болките в гърба и кръста или състоянието, известно в медицинската литература като Low back pain, е едно от най-честите оплаквания, особено през есента и зимата. Зачестяването на случаите е свързано с нарушено кръвоснабдяване на интервертибралните дискове и стави, което е вследствие от понижаването на околната температура и на атмосферното налягане.

И макар че времето все още не е особено студено, пациенти с оплаквания от болки в гърба и кръста, а не рядко – скованост и изтръпване, постъпват за лечение в отделението по неврология на болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив се увеличават, заяви началникът д-р Иво Мильотев. От преминаващите десетина души всеки ден половината споделят, че са изкарали „нещо вирусно на крак“, приемали са медикаменти без рецепта и са се оправили, но внезапно кръстът им се сковал.

Завеждащият цитира проучвания, според които поне 70%-80% от хората изпитват дискомфорт в гърба и кръста с различна интензивност, която повлиява тяхната ежедневна активност. Две са най-честите причини - продължителната неправилна поза на горната част на тялото, свързана с професията на пациента. Тя води до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка. Втората е моментното пренатоварване, предизвикано от вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб. Възможно е да се появят и след претърпян инцидент или при спортна травма. Но могат да бъдат симптом на сериозно заболяване, например като болест на Бехтерев.

Заради все по-честата употреба на компютри, таблети, телефони, с които доста хора се забавляват по 8 часа на ден и през уикендите, възрастта на страдащите драстично се подмладява - засегнати са вече 25-30-годишните. Най-лошото е, че с годините заболяването прогресира.

В много от случаите проблемът отшумява от само себе си и не се налага лечение. Въпреки това консултацията с лекар е препоръчителна, особено ако пациентът има скованост или изтръпване, ако болката не се повлиява от лекарства или от почивка, ако се дължи на падане или нараняване. Посещението при специалист е необходимо и ако болката е съпроводена с проблеми при уриниране, слабост, болка или мравучкане в крака, треска или загуба на тегло. Тези симптоми са сигнал за сериозен проблем, който изисква навременно лечение.

В отчаянието си и водени от желание да се избавят от болките н гърба и кръста, някои хора си спестяват продължителните процедури и бързо преминават към радикални хирургични мерки. Малка част от всички пациенти обаче се нуждаят от оперативно лечение – не повече от 2 процента от прегледаните от лекар. Останалите се чувстват добре и след консервативно лечение, категоричен е д-р Мильотев. Той подчерта, че в неврологичното отделение на МБАЛ "Централ Хоспитал" лекарите и медицинските специалисти са с богат опит в диагностиката и терапията на страдащите от това не рядко инвалидизиращо състояние.

Особено важна е възможността след приключване на медикаментозното лечение, пациентът да продължи терапията си в отделението по Физикалка и рехабилитационна медицина в същата болница. По този начин му се осигурява комплексно повлияване на оплакванията.

 

Коментари