Публикация

Светила от Европа и Америка се събират с цвета на нашата медицина на 7-ия конгрес на БДББ

Светила от Европа и Америка се събират с цвета на нашата медицина  на 7-ия конгрес на БДББ

Лечението на пневмонии, придобити в обществото и вътреболнични пневмонии, белодробния микробиом, лечението на ХОББ и тежка астма, идиопатичната белодробна фиброза и съдовите болести на белия дроб ще бъдат сред основните теми на форума, който ще се проведе от 18 до 21 октомври 2018 г. в курорта Златни пясъци край Варна

 

Форумът има амбициозна програма и ще се фокусира върху широк кръг горещи теми: успешни методи за лечение на туберкулоза,

  • хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/,
  • белодробни инфекции,
  • астма.

Учените ще обменят знания за нозокомиалните пневмонии, за набиращата актулност проблематика, свързана с идиопатичната белодробна фиброза и белодробния микробиом.

Лекции ще изнесат водещи учени от клиники в САЩ и Канада, както и авторитети от Европа. Сред тях е и Питър Салвърли – председател на Британското торакално дружество. Той ще бъде обявен за почетен член на Българското дружество по белодробни болести. Наш гост е и Джералд Симоно от Париж, един от най-добрите познавачи на белодробни съдови заболявания. Проф. Улрих Костабел – наш почетен член, е и консултант на БДББ и на НЗОК за случаи на саркоидоза и идиопатична белодробна фиброза. Много се говори за микробиома в чревния тракт, а на нашия форум ще говорим и за белодробния микробиом,

казва доц. Диана Петкова, председател на УС на БДББ. Тя подчертава:  

Всички направления на българската пулмология бележат прогрес през последните години и те я съизмерима с европейските постижения. С удовлетворение мога да кажа, че Българското дружество по белодробни болести има принос за този напредък със своите форуми, обучения и срещи. Като дружество ние имаме професионалния опит и подготовка, за да помогнем в решаването на наболели проблеми като възстановяването на системата за домашно кислородно лечение под наблюдението на пулмолози и откриването и лечението на резистентни форми на туберкулоза, каквито случаи ще разгледаме на конгреса.

„Беше проведена среща в Народното събрание, на която преблемите на домашното кислородолечение бяха обсъдени и бяха набелязани бъдещи мерки, дано те да се реализират“, каза пред журналисти доц. Ваня Юрукова, член на УС на БДББ.

„Има наболели проблеми в обществото, за които ние като специалисти може да съдействаме, но те няма да се решат, ако държавата не застане зад тях. Такъв е въпросът с домашното кислородно лечение на пациенти. Той има своя икономически аспект – лечението на обострените случаи в болнични условия е много по-скъпо, отколкото контрола на болестта у дома. Има и своя морално-етичен аспект – хората просто си умират, а има възможност животът им да бъде удължен с три години, както това става в европейските страни“, казва доц. Явор Иванов, зам.-председател на УС на БДББ.

Доц. Явор Иванов, проф. Улрих Костабел, доц. Диана Петкова, доц. Ваня Юрукова
Доц. Янов Иванов, проф. Улрих Костабел, доц. Диана Петкова, доц. Ваня Юрукова 

 

В дните на конгреса ще се проведат

13 симпозиума, 5 пленарни лекции на изтъкнати международни специалисти, сесия с устни презентации, постерна сесия. Ще бъдат представени нови данни за лечението на туберкулоза, ХОББ, идиопатичната белодробна фиброза, инфекции, тежка астма, прахови белодробни болести. Ще се разгледат случаи на инфекции сред медицинските работници в пулмологичните клиники и отделения. Председател на научния комитет е доц. д-р Владимир Ходжев.

Двайсет и трима чуждестранни международни лектори

от Европа и Америка ще обсъждат актуални теми с българските си колеги. Сред тях са авторитети като Петър Калвърли, Жералд Симоно, Йошинобу Ейши, Пиер Ернст, Улрих Костабел, Нетъм Дийн, Майкъл Нидерман, Атол Уелз, Джоузеф Бързински, Алберто Папи, Дейв Сингх, Маркъс Рестрепо, Клив Пейдж, Сами Суиса, Робърт Стокли, Леонардо Фабри, Джинила Петерсън, Джовани Фонтана, Назия Чопъри, Кай Бий, Волвганг Пол, Ивон Хуанг, Филип Молино.

По традиция на най-високия форум на българските пулмолози се отличават

и награждават изтъкнати лекари, учени с принос в развитието на медицинската специалност и обучението на млади лекари. Присъжда се и наградата „Най-добър млад пулмолог“.

Най-иновативните и задълбочени доклади ще бъдат отличени с награди на церемония на 21 октомври от 12:30 ч. В дните на конгреса ще се проведе и Общо събрание на Българското дружество по белодробни болести.

Коментари