Публикация

Маг. фарм. Курдов: Всеки човек има нужда от личен фармацевт

Маг. фарм. Курдов: Всеки човек има нужда от личен фармацевт

Ростислав Курдов е магистър фармацевт и председател на Регионалната фармацевтична колегия в гр. Стара Загора. Той е създател на блога „Съветите на фармацевта“ и управител на фирма, предоставяща консултации в сферата на фармацията. Освен това е носител на наградата „Магистър фармацевт на годината – 2015г.", както и на отличието на Menarini Group „The excellence of MENARINI – 2017г."

 

 

Маг. фарм. Курдов, в миналото фармацевтите са били еквивалент на лечители, т.е. хората, които са създавали лекарствата. Каква е днешната им роля?
- Фармацевтът продължава да изпълнява изключително голяма роля в лечението на пациентите, макар и обществото да не осъзнава напълно това. Днес в аптеката се говори все повече за профилактика на заболявания, което веднага определя фармацевта като ключов фактор не само в лечението, но и за намаляване честотата на социално-значимите заболявания. Също така той остава медицинският специалист познаващ в детайли действието, начинът на приложение и очакваните взаимодействия на лекарствата.

 

Къде е мястото на фармацевта в уравнението лекар-фармацевт-пациент?
-Аз бих променил това уравнение на: лекар + фармацевт = успешно лекуван пациент. Лекарят и фармацевта трябва да са в ежедневна комуникация, за да стигнат заедно до решението за лечението на пациента. Според мен всеки човек има нужда от личен фармацевт, точно толкова, колкото и от личен лекар.

 

Кои са актуалните въпроси, по които работи Регионалната Фармацевтичната колегия?
-След успешно проведеното второ издание на Националния фармацевтичен форум сме си поставили за цел до края на годината да влезем в преговори и с други активни колегии от страната, за да организираме следващо издание заедно.На 14 декември ни предстои да проведем редовното си общо събрание, което както винаги съчетаваме с уникален „Бал на фармацевта“. „Балът на фармацевта“ е мястото, където на една маса сядат магистър и помощник фармацевти. По време на събитието най-възрастният фармацевт в РФК – Стара Загора предава своите завети към най-младия.

 

Много се изговори за взаимоотношенията на магистър-фармацевтите с помощник-фармацевтите. Как стоят нещата сега?
-Сега са както преди. Помощник и магистър фармацевтите са работили, работят и ще работят винаги ръка за ръка в името на пациента. В практиката си досега не съм наблюдавал изкуствено тиражирания в обществото конфликт. Аз, лично, съм работил изключително добре с много помощник фармацевти, а с голяма част от тях съм запазил и приятелски отношения.

 

Какво е според Вас нивото на здравна култура в България?
-Моето мнение е, че тя е много ниска. Причината за това е комплексна. Развитието на интернет и медиите не само, че не помогна за повишаване на здравната култура, но доведе до драстичното й влошаване. Това се случи, защото безконтролно се даде трибуна на неспециалисти и шарлатани даващи безумни здравни съвети. За щастие наблюдавам, че хората започват да търсят вече консултация от доказани специалисти. Съсловните организации на медицинските специалисти също се активизираха да провеждат професионални образователни и здравни кампании. Това, може би, са първите стъпки към едно ново, по-високо ниво на здравна култура.

 

За да повишите информираността на населението ли създадохте блога „Съветите на фармацевта“?
-„Съветите на фармацевта“ е насочен не само към обществото, но и към фармацевтите. Той цели да използва силата на интернет, като популяризира професионалния съвет на фармацевта. Също така блогът трябва да провокира в обществото търсенето на този професионален съвет. Но не с по-малка важност е задачата да „зарази“ фармацевтите активно да изразяват професионалното си мнение. Ето защо са разработени специални стикери с надпис „Попитай фармацевта“. Всеки колега, който споделя идеята на „Съветите на фармацевта“, може да постави стикер в аптеката, в която работи, на корицата си във фейсбук или дори да стане част от екипа на „Съветите на фармацевта“.

 

Как избирате темите за Вашия блог?
-Темите се подбират така че да бъдат актуални, полезни или да обхващат социално-значим проблем. Някои от статиите са провокирани от изказвания и/или публикации на неспециалисти, позволили си да дадат подвеждащи хората съвети.

 

Кои са здравните въпроси, на които повече трябва да се даде гласност и защо?
-Според мен е необходимо да се акцентира не толкова върху конкретна здравна тема, а върху важността здравни съвети да се търсят от дипломирани медицински специалисти.

 

Има ли изтичане на млади кадри от Вашата специалност и кои са причините за това?
-Има недостиг на млади кадри работещи в аптеките в по-малките населени места. Причината затова е обезлюдяването на тези градове, съответно по-ниското заплащане и не на последно място- липсата на перспектива пред младите колеги.

 

Вие сте въвели и една иновационна услуга за българския пазар. Разкажете повече за нея.
-Моята компания е посветена в две основни направление - обучение на фармацевти и изработване на цялостни маркетингови решения за start-up фармацевтични компании. Обученията на фармацевти имат за цел да повишат мотивацията им, да подобрят комуникацията на фармацевта с пациента, както и да надградят уменията им за успешни мотивирани кръстосани и надпродажби или как професионалния им съвет да работи за тях.

 

Как виждате развитието на професията фармацевт в България?
-Няма да си позволя да правя прогнози, но едно е сигурно – ние, фармацевтите, трябва да направим всичко възможно да докажем на обществото колко много има нужда от нас.

 

Коментари

Ще са необходими седем милиона фармацевти.