Публикация

Млад гастроентеролог избра Бургас пред Пловдив

Млад гастроентеролог избра Бургас пред Пловдив

Млад и обещаващ специалист-гастроентеролог избра УМБАЛ Бургас пред болници в Пловдив. Д-р Силвена Цветанова е най-новият специалист в Отделението по гастроентерология на болницата, а от 1 октомври преглежда и в Медицинския център на болницата -  „Св. Николай Чудотворец“. Тя е категорична, че Бургас дава добри перспективи за младите лекари, особено от редки специалности, каквато е нейната.

 

Д-р Цветанова е завършила медицина в МУ Варна, работила е в Отделението по гастроентерология в болницата в Добрич.  Убедена е, че като университетска болница УМБАЛ Бургас е по-добър избор от болницата , в която е работила  6  години.  „Градът също ми харесва, затова го предпочетох пред Пловдив, откъдето имах предложения“, казва тя.

 

Младата лекарка е участвала в проучвания, свързани със съвременния живот и начин на хранене и отражението му върху заболеваемостта. Те доказват, че в последните години гастроентерологичните заболявания се увеличават и за това има причини. Те са свързани най-вече сначина на хранене и неяснитеи изкуствени съставки в храната. „Всички съставки, които организмът не можеда разгради, сеотлагат в черния дроб като мазнини. Това са химичните съставки в храната, неестествените съставки. Изатова все по-често се срещат хората с чернодробна стеатоза – т.нар. омазнен черен дроб. Мнозина с мятат, че това е проблем на злоупотребяващите с алкохол, но не е така. Имам много пациенти, които не консумират алкохол и въпреки това са с чернодробни проблеми. Такива например са 90% от диабетиците, както и хората с високо кръвно“, посочва д-р Цветанова.

 

Зачестяват и пациентите с хеликобактер пилори – бактерия, която ако не се лекува, провокира язва и рак на стомаха. Причината отново е в храната с неясен произход. Рефлуксът, или т.нар. киселини, също са причина за оплаквания от страна на пациентите.

 

За да повиши ранната диагностика на заболяванията на стомашно-чревния тракт, д-р Цветанова и ръководството на МЦ „Св. Николай Чудотворец“ планират организирането на информационни и скринингови кампании. Първата ще се проведе през м. ноември.

 

Коментари