Публикация

Лабораторни тестове доказват наличието на рак при неврологични заболявания

Лабораторни тестове доказват наличието на рак при неврологични заболявания

Около 3% от онкоболните пациенти развиват и неврологично заболяване. Това отбеляза председателят на Българското дружество по неврология акад. проф. Иван Миланов по време на международната конференция "По-широки перспективи в мениджмънта на пациентите". Научното събитие се проведе на 19 октомври в София и показа последните новости в областта на лабораторната и генетична диагностика. 

 

Акад. Миланов изнесе лекция на тема „Връзки между неврологичните симптоми и соматичните заболявания“, от която стана ясно, че при много от случаите, когато специалистите лекуват неврологично заболяване е трудно да се предположи, че има наличие на рак. Ето защо в диагностиката се прилагат иновативни лабораторни тестове. Акад. Миланов отбеляза, че

невролозите трябва да бъдат информирани кои неврологични заболявания може да са предизвикани от рак.

Специалистът добави, че при много от тях най-честата причина е дребноклетъчен белодробен карцином. Сред най-често срещаните неврологични болести, които са резултат на онкологично заболяване са:

 

  • малкомозъчна дегенерация;
  • сетивна паранеопластична невропатия;
  • миастенен синдром на Lambert-Eaton;
  • автоимунен енцефалит;
  • анти-NMDA-рецепторен енцефалит;
  • stiff-person синдром;
  • polycythemia vera;
  • целиакия.

доц. Георги Попов

По време на форума началникът на Катедрата по инфекциозни болести към ВМА-София полк. доц. Георги Попов представи възможностите на лимфоцитния информационен (LTT) тест при диагностициране на алергии и лаймска болест.

 

Той отбеляза, че

LTT може да докаже алергия към медикаменти, храни, метали, както и хранителна непоносимост.

По думите му лимфоцитния информационен тест прави скрининг за 75 храни, от които 25 са основни, като месо, риба, млечни продукти, ядки, цитруси и житни култури. Полк. доц. Попов добави, че този вид алергии и хранителна непоносимост се  увеличават през последните 20 години. При някои продукти дори се наблюдава непоносимост при 41% от хората.

 

Според полк. доц. Попов хранителните алергии и непоносимостта не бива да се подценяват, защото в много от случаите освен кожни обриви, могат да причинят и дихателни проблеми. По думите на специалиста

изключително разпространена напоследък е алергията към никел и кобалт.

От нея страдат 17% от жените и 3% от мъжете. Той обясни, че този вид алергия се получава в резултат на корозия на металите. При нея те отделят йони, които се свързват с протеините и така активират имунната система.

 

LTT-тестът е особено полезен при наличието на лаймска болест, заяви доц. Попов. Той показа няколко клинични случаи, при които стандартните изследвания са дали противоречиви резултати. След направен LTT обаче, е доказано наличието на болестта и пациентите са лекувани навреме.

проф. Здравко Каменов

Началникът на клиниката по Ендокринология в УМБАЛ „Александровска“ проф. Здравко Каменов отбеляза, че през последните години медицината търси безопасни алтернативи на доказването на чернодробни заболявания чрез биопсия. Като такъв метод той посочи т.нар. Фибротест.

Фибротестът се използва най-вече за доказването на вирусни хепатити.

Може обаче да бъде прилаган и при изследването за наличие на метаболитен синдром, а също така чернодробни измемения при неалкохолна стеатозна болест. Проф. Каменов добави, че тези тестове имат 87% точност и предимството им пред биопсията е, че са изключително прости – чрез обикновена кръвна проба.

 

Всички тези иновативни тестове, както и много други се извършват в България само в лабораториите SYNEVO. У нас те работят с над 5000 лекари, като само за една година се правят над 500 000 теста. Лабораториите Синево България разполагат с бази в София и Пловдив.

Себастиан Ротариу

Генералният мениджър на компанията Себастиан Ротариу отбеляза, че

най-новата разработка на Синево са т.нар. хисто-патологична дигитална мрежа.

При нея се използват снимки направени от скенари, които лекарите могат да използват за поставянето на по-добра диагноза.

Коментари