Публикация

Доц. Владимир Ходжев оглави Българското дружество по белодробни болести

Доц. Владимир Ходжев оглави Българското дружество по белодробни болести

Доц. д-р Владимир Ходжев е новият председател на Българското дружество по белодробни болести. Той беше избран на общо събрание, което се проведе по време на 7-ия конгрес на научното дружество във Варна.

Доц. Ходжев е началник на Клиниката по пулмология в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив

Член е на European Respiratory Society и American Thoracic Society. Един от най-уважаваните белодробни специалисти в България.

Поемам дружеството в отлично организационно и финансово състояние. Радвам се, че проведохме един конгрес на изключително високо ниво и дискутирахме обществено значими теми като инфекциите, тежките пневмонии, ХОББ, идиопатичната белодробно фиброза и микробиома на белия дроб. Конгресът даде възможност на българската пулмологична общност да се срещне с едни от най-големите имена в пулмологията в Европа, САЩ, Канада и Япония - 23 чуждестранни лектори гостуваха на нашия форум. Но на подиума излязоха и представители на най-младото поколение български учени пулмолози, които представиха своите постижения

- изтъкна след избирането си доц. Ходжев.

 

От думите му стана ясно, че

работата на дружеството с младите учени е едно от основните направления, коeто ще бъде развивано в следващите две години

Само след месец предстои обучителен курс за специализанти от програмата за продължаващо обучение на БДББ.

 

„Ще продължим да работим и за усъвършенстването и квалификацията на всички белодробни специалисти в областта на пневмологията и фтизиатрията. Ще развиваме отношенията с институциите – Комисията по здравеопазване към Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК. Ще продължим сътрудничеството с Лекарския съюз и пациентските организации. Тясно ще си сътрудничим с медицинските университети в страната. Ще разширяваме сътрудничеството с Европейското респираторно общество. Българското дружество по белодробни болести е единственият представител на научната общност от България, асоцииран член на европейската организация“, каза още новоизбраният председател на дружеството.

 

Досега БДББ се оглавяваше от доц. Диана Петкова.

Коментари