Публикация

Октомври 2018, месецът за борба със заболяванията на гърдата! Част - 1

Октомври 2018, месецът за борба със заболяванията на гърдата! Част - 1

Месец октомври- месецът за женско здраве и борба със заболяванията на гърдата /1-ва част/

 

Д-р Иво Ватев

 

Като участник и основател на редица кампании за профилактика на рака на гърдата и доброкачествените заболявания на този орган, искам да отбележа, че октомври месец е международният месец за борба с тези заболявания. Месецът е насочен към женското здраве и се отбелязва по целия свят.

 

Според мен за тези заболявания трябва да се говори не само през месец октомври, а през цялата година.

 

В извършваните от мен кампании за профилактични

( скринингови ) прегледи се старая да образовам жените и да им покажа колко е важна профилактиката и особено профилактичните прегледи. Как е хубаво дамите да отделят по-малко време за себе си и да се грижат за здравето си.

 

Аз се стремя да провеждам прегледите с модерна апаратура, защото модерната апаратура е важна за качествена и съвременна профилактика. Разполагам с модерен ехографски апарат модел 2018г., на фирмата „Соноскейп”, който осигурява качество на прегледите и съвременен образ на изследвания орган. Моного държа пациентите ми да бъдат преглеждани с модерна апаратура и не съм съгласен хората да се преглеждат с морално остаряла техника. Защото, нали се досещате, много по-добре е пациента да се преглежда с апарат 2018, който е нова технология, дава качествен образ и е нещо съвременно, а не с апаратура от 2006 или 2010 година.

 

Пишейки тази статия искам да изкажа специални благодарности на моите партньори и приятели – фирмите за медицинска апаратура „Медикал Експрес – София“ и на г-жа Галина Димитрова, както и на г-н Митко Димитров- управител на фирма „ Мегамед“, София .

 

Символът, който се използва в месеца за борба с рака на гърдата и заболяванията на този повече женски орган, е розовата панделка, която ще стои на различни места, за да покаже, че ние сме съпричастни към тези проблеми.

 

Важното е да отбележа, че в гърдата не се разваива само рак, а се развиват и много доброкачествени промени, като някои от тях имат и възпалителен характер.

 

Най-добрият начин за откриване на рака на гърдата и доброкачествените промени си остава редовната профилактика. Хубаво е ракът да се открива навреме, защото навременното откриване на заболяването дава гаранция, че пациентката ще бъде излекувана напълно. Важното е да се откриват навреме и доброкачествените промени като – фиброаденоми, кисти, аденоми, липоми, филоиден тумор и др., защото същите изискват периодично проследяване.

 

Всяка отговорна жена, трябва да е наясно със здравословното състояние на млечните си жлези (гърдите си) и да ги контролира периодично. Здравето на гърдите е част от общото здраве на жената.

 

Ако ракът на гърдата се открие навреме в първи клиничен стадий – шанса за излекуване е 98 %, при втори стадий: 75-80%, при трети стадий и четвърти стадий шанса за 5 годишна преживяемост намалява.

 

А е ясно, че 5 години след диагностициране на заболяването, болният се сваля от отчет и диспансерно наблюдение и се обявава за практически здрав.

 

Лечението при рака на гърдата е комплексно – хирургично, самостоятелно или в комбинация с: химиотерапия, лъчетерапия, хормонотерапия, имунотерапия и др. Какво ще бъде лечението се определя в зависимост от стадия на заболяването, възрастта на пациентката, големината на тумора, локализацията му, а също така в определянето на по-нататъшното лечение след примерно операция или при диагностика на рак на гърда има и онкокомитета в състава на който влизат специалисти по: хирургия, медицинска онкология (вътрешни болести и онкология) , лъчелечение, образна диагностика.

 

Обемът на хирургичната операция се определя от стадия на тумора, локализацията, възрастта на пациентката, общото състояние на пациентката и други придружаващи заболявания.

В съвременен аспект все повече се прилагат органосъхраняващите операции, но същата не винаги може да бъде извършена.

 

 

Химиотерапията може да се проведе преди операция с цел намаляване на тумора, за да може да се извърши операция, която е по-щадяща или да превърне тумора от неоперативен в оперативен. Химиотерапията може да се приложи и след операция за унищожаване на евентуални ракови клетки и да се спре разпространението на процеса. Взависимост от това дали химиоерапията се извършва преди или след операцията се дели на неоадювантна и адювантна.

 

Лъчетерапията и хормонотерапията се извършват в зависимост от стадирането и преценка на специалистите, а също така хормонотерапията зависи и от Хер Статуса.

 

1. Данни за България:

 

В България всяка година от рак на гърдата заболяват около 4200 жени, а около 1200 умират от заболяването. Предвид факта, че гърдите са повърхностно разположени и достъпни за изследване е важно заболяванията да се откриват навреме и да не се дава възможност да се разпростре заболяването до стадий, в който е трудно лечимо. За съжаление през отминалата година, аз се сблъсках с два случая на рак на гърдата в 4-ти клиничен стадий, когато почти нищо не може да се направи.

Гърдите са удобни за изследване както от самата жена, така и от нейният партньор, един добре известен факт е, че в последните години се предлагаше метод на взаимно изследване между партньорите – мъжа да изследва гърдите на жената, а жената тестисите на мъжа. Тестисите на мъжа са подобни на гърдите при жената и те също боледуват и предвид факта, че са повърхностно разположени и при тях заболяванията могат да се откриват навреме, ако има редовна профилактика от самия мъж и от специалист.

 

При жените ракът на гърдата заема първо място в заболеваемостта от злокачествени новообразувания при нежния пол по света. Макар и заболяването да е почти само женско, то се среща и при 1 % от мъжете, но за съжаление при мъже заболяването протича по-коварно, бързо и често води до летален изход.

 

Заболяването при млади жени обикновено протича по-тежко и по-бързо отколкото при по-възрастни. Предполага се, че това се дължи на хормоните в организма и по-бързите метаболитни процеси.

 

В България най-младата жена с рак на гърдата е на 14 години, като същата като бебе е била на имуносупресивна терапия.

 

2. Рискови фактори за заболявания на гърдата:

 

Нераждали жени
Наследственост – заболели в рода майка, баба, леля, сестра
Предшестващ рак на дебелото черво, яйчниците
Късно раждане след 30-35 години
Некърмели жени
Аборти- това е една хормонална бомба за организма, който се подготвя за бъдещата бременност
Хора, изложени на радиация – например работещи в среда с йонизираща радиация
Продължителен прием на противозачатъчни и хормонални препарати, включително хормоно - заместителна терапия
Хора със затлъстяване, наднормено тегло
Жени с хормонални нарушения
Прекаляване с тютюнопушенето
Прекаляване с алкохол
Мутации в гените BRCA 1 и BRCA 2. В последно време се изолират и други гени, които се предполага, че може да са свързани с рака на гърдата
Хранещи се с повишено количество мазнини
Нездравословния начин на живот, в това число влиза и намалената физическа активност. Физическата активност всеки ден в рамките на час – два намалява риска от рак на гърдата, според различни автори.

 

Важното е да се отбележи, че само около 20 % от случаите на рак на гърда са свързани с наследственост, в останалите 80 % няма наследственост или заболели в рода.

Ако желаете да прецените дали имате генетични мутации, свързани с рак на гърда и мутации основно на гените BRCA 1 и BRCA 2 може да си направите генетично изследване. В България тези изследвания са достъпни в големите градове с генетични лаборатории и университетските центрове.

 

3. На кои симптоми да обърнем внимание за налично заболяване на гърдата?

 


Тези симптоми са характерни за заболяванията на гърда, като част от тях се срещат и при доброкачествените промени, а други са характерни за рака на гърдата:

 


Бучка в гърдата, която е подвижна или е неподвижна. Второто не е добре, защото тя е срастнала с околната тъкан.
Зачервяване и подуване на гърдата
Посиняване и оток на гърдата
Портокалова кожа – кожата наподобява характерната кожа все едно гледаш портокал. Характерно е за напреднали стадии на рак на гърда.
Придърпване на зърното или кожата на гърдата в определен участък
Хлътване на зърното навътре, станало наскоро или на определен участък от гърдата
Бучки под мищницата
Бучки твърди като камък в гърдата или под мишницата
Значителна асиметрия между двете гърди, станала за кратко време. Обикновено си има нормално асиметрия между двете гърди, като при едни жени тази асиметрия е по-слаба и трудно забележима, а при други е по-изразена.
Секрет от зърното на мляко, на кръв, жълтеникав, зеленикав, кафеникав или кръвенист. Секретът от зърната в част от случая се свързва с хормонални нарушения, с хормон продуциращи тумори, със състояния като мастопатия, с интрадуктален папилом или пък рак на гърдата.
Уплътнения в гърдите в цялата гърда или отделни нейни участъци.Бучките в гърдите /уплътненията/ се наблюдават не само при рак на гърдата, но и при много доброкачествени промени като: мастопатия, фиброаденоми и аденоми, кисти, филоиден тумор, фиброза на млечните жлези, липоми. Понякога нормалната структура на гърдата може да се струва, че е на бучки или възли.

 

При доброкачествените процеси обикновено бучките са подвижни и не са страстнали с околната тъкан и са ограничени от нея. В начален стадий на рак на гърдата също бучката може да е подвижна и ограничена както при доброкачествените промени. Рядко рака на гърдата е болезнен, но съм виждал такива случаи. Доброкачествено образование, което е болезнено при палпация и има характеристика на рак на гърдата, може да бъде т.нар хамартом.

 


При хамартома ехографски има подобна характеристика на рак, палпаторно е болезен.

 

4. Не всяка бучка е рак!

 

Това е важно да се отбележи, тъй като около 10 % от бучките в гърдата са ракови, а останалите 90 % са доброкачествени. Но всяка бучка в гърдата изисква уточняване от лекар.

 

Секретът на мляко от гърдата, често се среща при хормонални нарушения, а също и при доброкачествен тумор на хипофизата – пролактином. Тези образувания се свързват понякога с нарушения в цикъла, главоболие, секрет от зърното и прочие, като проявите често са продиктувани от размера на образуванието на хипофизата. Известно време, след спиране на кърменето също може да има секрет от гърдите на мляко, което е нормално.

 

Прозрачен секрет от зърната може да се наблюдава и при стимулация на гърдите и в различни фази на цикъла.

Зеленикавият секрет обикновено се свързва с мастопатия или кисти. Когато секретът е кръвенист или кафеникав трябва да се обърне внимание дали не се касае за интрадуктален папилом или за карцином на гърдата.

 

Ракът на гърдата се среща по-често при жени във възрастта след 35-40 години с пик между 50-65 години, след което заболеваемостта намалява. Но за съжаление според националният раков регистър в България има регистрирани и единични случаи на рак на гърда при млади момичета, на възраст между 18 и 30 години.

Всичко това налага профилактиката да започва от ранна възраст и да се изградят навици у жените към грижа за тяхните гърди и редовен контрол.

 

Не се изисква кой знае колко време да си провериш гърдите, когато се къпеш, когато си пред огледалото или в леглото. Всичко отнема, както се казва, не повече от 10-15 минути. Също не се изисква и кой знае колко време да отделиш 15 минути за рутинен профилактичен прегледи при лекар.

 

При млади момичета и при жените на различна възраст са характерни и доброкачествените промени от типа на:

Фиброаденом
Мастопатия
Кисти
Фиброза на млечната жлеза
Дуктална ектазия която е вродена и придобита
Филоиден тумор
Аденоми и други

 

Макар и рядко при млечна жлеза могат да се срещат и заболявания като туберкулоза на млечна жлеза или саркоидоза.

 


В гърдата както споменах по-горе се развиват освен рак на гърда и много доброкачествени промени, а профилактиката е насочена към всички проблеми в този предимно женски орган.

 

Очаквайте 2-ра част от материала по темата!

 

 

 

Коментари