Публикация

Пулмологичното дружество връчи традиционните си отличия

Пулмологичното дружество връчи традиционните си отличия

От 18 до 21 октомври в курорта Златни пясъци край Варна се проведе 7-ия конгрес на Българското дружество по белодробни болести.  В рамките на четири дни водещибългарски пулмолози и светила на медицината от Европа и Америка обменяха професионален и клиничен опит, дискутираха важни теми в областта (вижте снимки в галерията).

В своето обръщение към гилдията доц. д-р Диана Петкова, председател на УС на БДББ, посоци  направленията, в които дружеството е работило в изминалите две години: Представихме пред  българската общественост значимостта на белодробните болести и неблагоприятните очаквани тенденции в близкото бъдеще. Предупредихме, че епидемията от ХОББ, астма и белодробен карцином няма да пощади и България, че гражданите на България, младите хора и децата трябва да получат равния шанс на всички европейци да живеят в среда, свободна от тютюнев дим и замърсяване на въздуха. Че времето да се действа, е днес и сега. Казахме това и на политиците в Народното събрание и в Министерството на здравеопазването. Преборихме се за по-достойно финансиране на нашата работа от страна на НЗОК, въпреки че все още сме пренебрегнати в това отношение спрямо сродните ни специалности.

Доц. Петкова благодари на представителите на фармацевтичната индустрия, които споделят постиженията си, представени в 14 щанда в дните на конгреса. Специални благодарности бяха изказани на проф. Кисьова, доайен в пулмологията и ментор на поколения български лекари, както и на МУ Пловдив и МУ Варна за партньорството и подкрепата в обучителните курсове на дружеството.

Диана Хаджиангелова  на 7. Конгрес на БДББ
Диана Хаджиангелова на 7. Конгрес на БДББ

 

Официални гости на пулмологичния конгрес бяха

чл. кор. проф. д-р Стефан Костянев, ректор на МУ Пловдив, проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор на МУ Варна, Диана Хаджиангелова, председател на АББА. Поздравителни адреси бяха получени от министър Кирил Ананиев, д-р Дечо Дечев, доц. д-р Мария Токмакова, председател на НД Кардиология, акад. д-р Богдан Петрунов, председател на Научното дружество по алергология, проф. Валентин Игнатов, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Марина" Варна. Поздравителен адрес от името на проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ Варна, поднесе проф. д-р Хр. Групчева, зам.-ректор на МУ Варна.

На конгреса бяха връчени традиционните отличия на пулмологичното дружество

Наградата “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев” беше присъдена на доц. д-р Денчо Османлиев. Наградата „За изключителен принос към развитието на пулмологията в България “ беше присъдена на доц. д-р Стоян Иванов, дългогодишен ръководител на Клиниката по Белодробни болести в СБАЛББ „Св. София“.

Наградата за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков получи д-р Елена Шопова, дългогодишен Управител на СБАЛББ Велинград.

Наградата „Най-добър млад пулмолог“ тази година заслужи д-р Деница Димитрова. Наградата включва грамота и 1000 лв. за продължаване на изследователската работа. Грамота  „За особени заслуги към БДББ“ получи „Клуб Магелан“.

За особени заслуги към БДББ

бяха отличени видни учени от чужбина, дали своя принос за развитието на българската пулмология. Това са проф. д-р Питър Калвърли, президент на Британското торакално общество, проф. д-р Майкъл Ниедерман, ръководител на Клиниката по пулмонарна и критична грижа в Weill Cornell Medical Center и професор в Weill Cornell Medical College и проф. д-р Сами Суиса, директор на Centre of Clinical Epidemiology, Jewish General Hospital. Те получиха бронзова статуетка, изработена от скулптора Венелин Божидаров, и грамота за Почетен член на БДББ.

 

Коментари