Публикация

Надзорът прие бюджета на НЗОК за догодина, 490 млн. лв. повече за здраве

Надзорът прие бюджета на НЗОК за догодина, 490 млн. лв. повече за здраве

Предвижда се бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година да бъде увеличен с 490 млн. лв.

 

Това каза Жени Начева, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването, пред журналисти.

 

По време на днешното заседание на Надзора единодушно е бил приет проектът на бюджета на институцията за 2019 г. За да стане факт обаче, той да бъде обсъден в Министерския съвет и в парламента.

От тази сума 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък - средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година

поясни Жени Начева, цитирана от БТА.

 

По думите й

тези средства ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове

Предстои промените, вписани в проекта, които засягат не само здравноосигурителни плащания, а и Фонда за лечение на деца, Изпълнителната агенция „Медицински одит“, Комисията за лечение на българи в чужбина и други, да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народното събрание

 

- каза Жени Начева.

В проекта се предвижда Фондът за лечение на деца да се закрие

а дейността му да премине към НЗОК. На въпрос дали ще продължи да съществува Общественият съвет, заместник-министър Начева не отговори еднозначно, но увери, че прозрачността ще се запази. Работата на фонда ще бъде осигурена чрез трансфер от МЗ към НЗОК в размер на 16 млн. лв.

Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се слеят в една нова агенция

с цел подобряване на контрола - тя ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и други. Директорът на тази агенция ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

В областта на лекарствата ще се постигне договаряне с всяка компания

и няма да има недостиг на медикаменти, увери Жени Начева и подчерта, че не се предвижда изписване само на най-евтините лекарства.

Размерът на здравната вноска се запазва

- каза още зам.-министър Начева.

Коментари