Публикация

Уголемена простата – консултирайте се със специалист още при първи оплаквания

Уголемена простата – консултирайте се със специалист още при първи оплаквания

Д-р Дмитрий Дмитренко, уролог в Клиниката по урология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

 

Много мъже се притесняват при появата на симптоми, които може да се дължат на доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Всъщност това e състояние, което се среща сравнително често, а и обикновено се овладява при навременна консултация с уролог.

Проявата на симптомите, свързани с доброкачествена простатна хиперплазия, е вероятна при всички възрастови групи след пубертета. Нерядко уголемената простата мъчи мъжете над 50 години, като с напредване на възрастта честотата се повишава. Заболяването не се развива бурно, а по-скоро прогресира бавно във времето. Жлезата постепенно нараства и в определен момент могат да се появят проблеми с уринирането.

Увеличеният обем на простатата е и най-честата причина за проява на

симптоми, свързани с долните пикочни пътища

Според съвременната класификация те се делят на две групи:

Симптоми на изпразване:

• Затруднено уриниране;

• Слаба струя;

• Чувство за ненапълно изпразване на пикочния мехур.

Симптоми на съхранение:

• Често уриниране;

• Императивни позиви за уриниране;

• Никтурия (нощно уриниране).

Ранната диагностика и навременната терапия са от ключово значение за успешното лечение на ДПХ. Затова е препоръчително мъжете над 50-годишна възраст да следят внимателно за промени в уринирането и поне веднъж в годината да си правят профилактичен преглед.

Профилактика

Прегледът включва изследвания на простатно-специфичен антиген (PSA) и на урина, които могат да се назначат и от личния лекар. В случай на необходимост, пациентът трябва да бъде насочен към уролог. Там ще му бъде направен ехографско изследване и в зависимост от възрастовата група – ректално туширане.

Лечение

Терапията на увеличената простата трябва да бъде съобразена с индивидуалните особености на пациента – възраст, общо състояние, придружаващи заболявания, размер на простатата. Снемането на добра анамнеза до голяма степен определя по-нататъшното поведение.

В началото обикновено се започва с консервативното лечение. Целта е да се облекчат оплакванията, да се забави прогресирането на състоянието и да се намали вероятността от операция. Най-често се прилага комбинация алфа1-блокер и фитопрепарат.

След отшумяване на острата фаза, може да се премине само на фитопродукт, 

който да се приема определени интервали. Той също трябва да е съобразен с възрастовата група и общото състояние на пациента.  Фитопрепаратите имат противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект, водят както до подобряване на уринирането, така и до психоемоционалното здраве на мъжа.

Такъв продукт е Палминтон Форте, който съдържа съставки с доказано действие върху простатата. Формулата му включва стандартизирани екстракти на сао палмето (палмово масло), коприва и ликопен. Комбинацията от тях потиска нарастването, възпалението и отока на простатата, облекчава болките и чувството на тежест в тазовото дъно. Палминтон Форте се препоръчва при първи и втори стадий на доброкачествена простатна хиперплазия. 

Ако консервативните методи са изчерпали своите възможности, се преминава към оперативно лечение. Съществуват модерни техники, но коя е най-подходяща, преценява урологът, след като се запознае с индивидуалните особености на пациента.

Широко приложение в практиката намира ендоскопското лечение на простатната хиперплазия. Най-често се прилага трансуретрална резекция на простатата с биполярен ток (ТУРП). Методът не е нов, но си остава „златен стандарт“.  Бурно навлизат в практиката и модерните методи за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия, при които се използват различни източници на енергия, като лазерите например. Не бива да се забравя и класическата отворена операция като възможност за избор.

Нелекуваната ДПХ може да доведе до различни усложнения като рецидивиращи уроинфекции, ретенция (задържане) на урината и невъзможност за спонтанно уриниране. Има и риск на по-късен етап да бъдат засегнати бъбреците, което води до бъбречна недостатъчност.

 

Коментари

Страхотна статия , д-р Димитренко !