Публикация

Бъбречна трансплантация в болница „Св. Марина”


Бъбречна трансплантация е извършена във варненската Университетска болница „Св. Марина”.

Пациентът – 32-годишен мъж, е бил две години на хемодиализа. Органът е дарен от неговата сестра.

В момента мъжът е в добро състояние, с нормални лабораторни бъбречни показатели.

Подготовката за операцията е преминала през няколко етапа. Първоначално в хода на изследванията през 2008 г. е установено, че болният страда от тежка форма на бъбречна костна болест в резултат на хиперфункция на паращитовидните жлези. Т.нар. хиперпаратиреоидизъм е характерен за голяма част от пациентите с терминална хронична бъбречна недостатъчност, което води до сериозни костни увреждания и може дори да инвалидизира болния.

При тежките форми на това усложнение се налага отстраняване на паращитовидните жлези, за да се овладее негативният ефект от тяхната хиперфункция.

Първата операция се оказва неефективна. Случаят е обсъден с проф. Даниел Кандинас, ръководител на Клиниката по абдоминална хирургия и трансплантация към швейцарската болница „Инзелшпитал” в Берн. През есента на 2009 г. болният е опериран в Берн, след което в клиниката по нефрология започва ново системно предоперативно изследване.

Поради заболяване двама от потенциалните донори се оказват неподходящи. В последствие донор става сестрата на пациента, тъй като имунологичните изследвания показват висок процент на тъканно сходство между двамата.

Това е шестото поред присаждане на бъбрек в „Света Марина”.



Коментари