Публикация

Мобилна лаборатория с безплатни тестове за диабетици обикаля страната

Мобилна лаборатория с безплатни тестове за диабетици обикаля страната

Безплатни изследвания за диабет ще бъдат проведени днес в Пловдив. Мобилната лаборатория е разположена до Градската художествена галерия и ще работи до 16:00 часа.

 

Инициативата е част от националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2, чието начало беше поставено в София на 20 октомври.

 

Тя преминава под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология.

 

Кампанията се провежда за втора поредна година у нас.

Първият етап

от нея е осъществяване на безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2. Те се извършват в мобилна лаборатория във времето от 10:00 до 16:00 часа. След София и Пловдив лабораторията ще посети и

 

  • Стара Загора – 23 октомври, Градската градина до Общината;
  • Варна – 25 октомври, до входа на Морската градина;
  • Плевен - 26 октомври, до Градската градина и пл. „Възраждане“.

 

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при хора със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Втори етап на кампанията

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. В рамките на следващите 2-3 месеца ще се проведат различни активности за повишаване на вниманието на обществеността към сърдечносъдовия риск за хората със захарен диабет тип 2.

 

Освен безплатните изследвания на гликиран хемоглобин за хора със захарен диабет тип 2 се предвижда и излъчване на информация в ефира на национални радиостанции, разпространение на образователни материали сред пациентите в над 50 диагностично-консултативни центрове в градовете София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив.

 

 

Предвижда се да бъдат разпространени образователни листовки и плакати в пощенските станции в страната. Ще се предостави информация относно сърдечносъдовия риск при пациенти със захарен диабет тип 2 чрез метробордове и излъчване на видеоклипове на екраните, разположени на ключовите станции на метрото в столицата.

 

Захарният диабет е хронично заболяване, разпространено по целия свят и с непрекъснато нарастваща честота в последните десетилетия. По последни данни,

в световен мащаб има 425 млн. хора със захарен диабет

Очаква се до 2045 г. те да достигнат 629 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията му. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани.

 

Захарният диабет се асоциира с висока заболеваемост и смъртност и е едно от заболяванията с най-голямо обществено значение. Диабет тип 2 съставлява 90% от случаите на захарен диабет, като останалите 10% се дължат главно на захарен диабет тип 1 и в по-малка степен на гестационен диабет.

Половината от пациентите с диабет умират на възраст под 60 години

Захарният диабет тип 2 самостоятелно е съществен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания. Традиционни сърдечносъдови рискови фактори са наличието на артериална хипертония, затлъстяване, тютюнопушене и други.
Водеща причина за смърт при пациентите с диабет тип 2 са сърдечносъдовите заболявания. Установено е, че над 50% от пациентите с диабет умират от сърдечносъдово заболяване.

Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност

Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други.

 

Опасността от развитие на сърдечносъдово заболяване е 2 до 3 пъти по-голяма при пациентите със захарен диабет тип 2 в сравнение с хората без диабет.
Международната диабетна федерация препоръчва увеличаване на активностите, свързани с промоция на здравето, с цел намаляване на разпространението на захарния диабет и неговите усложнения.

 

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да стане посредством правилно хранене, умерена редовна физическа активност и избор на подходяща терапия.

 

Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да знаят, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.

 

Затова лайтмотив на настоящата информационна кампания и призив към пациентите със ЗДТ2 е „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си! Говори с твоя лекар за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.“


_________________________________

 

Българско дружество по ендокринология

Създадено е през 1965 г. от проф. Иван Пенчев като група за изучаване на диабета. Вече 53 години то работи упорито в областта на ендокринологията и успява да издигне българската диабетология до съвременното й ниво на познания и възможности. Дружеството организира форуми, конгреси и симпозиуми, на които задълбочено се разглеждат всички актуални проблеми на ендокринологията.

Българското дружество по ендокринология работи съвместно с медицински специалисти, като целта е да бъдат понижени заболеваемостта и смъртността в страната, свързани с ендокринологични заболявания.

Boehringer Ingelheim

Фармацевтична компания Boehringer Ingelheim цели подобряване на здравето и качеството на живот на пациентите. Фокус в работата й са заболявания, за които до момента не са налични достатъчно задоволителни терапевтични възможности. Поради това компанията се стреми да разработва иновативни лечения, които да могат да удължат живота на пациентите. В областта на ветеринарната медицина Boehringer Ingelheim има за цел да постигне напредък в профилактиката на редица заболявания.

Фамилна собственост от основаването си през 1885 г., Boehringer Ingelheim е една от 20-те водещи компании във фармацевтичната индустрия. Мотото на компанията, с около 50 000 служители в световен мащаб, е „Създаване на ползи чрез иновации“. Boehringer Ingelheim упражнява дейност в три бизнес сфери - фармацевтични продукти за хора, ветеринарна медицина и биофармация.

Като семейна компания, за Boehringer Ingelheim социалната отговорност е важна част от корпоративната й култура. Това включва глобално участие в обществено значими проекти, както и пълноценна грижа за служителите. Уважение, равни възможности и баланс между кариерата и семейството – всичко това е в основата на взаимното сътрудничество.

При всяко свое начинание компанията се фокусира върху опазване на околната страна и устойчиво развитие.

Повече информация за Boehringer Ingelheim може да намерите на www.boehringer-ingelheim.com или http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

 

Коментари