Публикация

Ръководителят на секцията Пневмология и фтизиатрия на МУ - Пловдив - доц. Владимир Ходжев, дм бе избран за председател на Българското дружество по белодробни болести

Ръководителят на секцията Пневмология и фтизиатрия на МУ - Пловдив - доц. Владимир Ходжев, дм бе избран за председател на Българското дружество по белодробни болести

Доц. д-р Владимир Ходжев, дм, е новият председател на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести /БДББ/.

Той беше избран на Общо събрание, което се проведе по време на 7-ия конгрес на научното дружество, от 18 до 21 октомври 2018 г., край Варна.

Богатата и интересна програмата на конгреса, подготвена от Научния комитет, под председателството именно на доц.  Ходжев, дм, успешно изпълни целта си: форумът да отговори на професионалните интереси и да обогати практиката на пулмолозите и фтизиатрите. Прогрмата съдържаше 13 симпозиума, 5 пленарни лекции на изтъкнати международни специалисти, сесия с устни презентаци и постерна сесия. Двадесет и трима чуждестранни учени от Европа и Америка бяха лектори на Конгреса и  споделиха с българските си колеги своите познания и опит.

 

Паралелно с конгресния форум на 20-ти октомври се проведе и отчетно-изборно Общо събрание на Българското дружество по белодробни болести, на което бяха избрани нови председател и членове на Управителния съвет за следващия двугодишен мандат.

 

   Доц. д-р Владимир Ходжев, дм е завършил Медицински университет - Пловдив през 1991 г. От 2007 г. е доцент, а понастоящем е ръководител на Секцията по пневмология и фитизиатрия към Първа катедра вътрешни болести на Медицинския факултет (МУ - Пловдив) и началник на Клиника по пулмология в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Член е на European Respiratory Society и American Thoracic Society. Един от най-уважаваните белодробни специалисти в България.

 

  След избирането си доц. Ходжев сподели:

 „Поемам дружеството в отлично организационно и финансово състояние. Радвам се, че проведохме един конгрес на изключително високо ниво и дискутирахме обществено значими теми като инфекциите, тежките пневмонии, ХОББ, идиопатичната белодробно фиброза и микробиома на белия дроб. Конгресът даде възможност на българската пулмологична общност да се срещне с едни от най-големите имена в пулмологията в Европа, САЩ, Канада и Япония - 23 чуждестранни лектори гостуваха на нашия форум. Но на подиума излязоха и представители на най-младото поколение български учени пулмолози, които представиха своите постижения. Работата на дружеството с младите учени е едно от основните направления, които ще развиваме в следващите две години. Само след месец предстои обучителен курс за специализанти от програмата за продължаващо обучение на БДББ. Ще продължим да работим и за усъвършенстването и квалификацията на всички белодробни специалисти в областта на пневмологията и фтизиатрията. Ще развиваме отношенията с институциите - Здравната комисия на Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК. Ще продължим сътрудничеството с Лекарския съюз и пациентските организации. Тясно ще си сътрудничим с Медицинските университети в страната. Ще разширяваме сътрудничеството с Европейското респираторно общество. Българското дружество по белодробни болести е единственият представител на научната общност от България, асоцииран член на европейската организация“.

  Поздравления за доцент Ходжев, за заслуженото признание и гласуваното доверие. Успех и на добър час в новото отговорно поприще!

Коментари