Публикация

Акад. Миланов: Откриването на антитела доказва наличието на рак при неврологични усложнения

Акад. Миланов: Откриването на антитела доказва наличието на рак при неврологични усложнения

Последните новости в лабораторната и генетична диагностика бяха представени по време на международната конференция “По-широки перспективи в мениджмънта на пациентите” на 19 октомври в София. Научното събитие, организирано от европейската лаборатория СИНЕВО, показа иновативни за България генетични тестове с голям потенциал при диагностицирането на трудни клинични случаи. Един от лекторите Акад. Проф. Иван Миланов представи връзката между новите лабораторни тестове, неврологичните симптоми и соматичните заболявания.

 

- Акад. Миланов, възможно ли е дадено неврологично заболяване да е резултат от тумор?

 

- При около 3% от всички онкологични заболявания се наблюдава неврологично усложнение. Ние невролозите ги виждаме в клиничната практика сравнително често. Пациентът идва при нас с неврологично заболяване, но след като направим специфични изследвания, установяваме наличието на тумор.

 

- Симптоматиката ясно изявена ли е?

 

- Не е. Единственият начин да се открие е да се установи лабораторно дали има антитела. Ако има някакъв начален тумор някъде в тялото той експресира определени антигени, които предизвикват появата на антитела. Получава се така, че тези антитела освен, че атакуват тумора, атакуват и нервната система. Резултатът е появата на неврологично заболяване. Проблемът е, че неврологът трябва да се досети, че зад това състояние стои наличието на карцином. Освен това определено неврологично състояние може да бъде предизвикано от десетина различни тумора. Какъв точно е въпросният тумор може да бъде открито лабораторно, според антителата, които произвежда.

Някои от туморите дебютират с неврологични симптоми, а онкологичното заболяване се открива чак след 4-5 години

Това са едни загубени години за лечение. Най-често това става при дребноклетъчен белодробен карцином, рак на гърдата, лимфоми. С модерните лабораторни изследвания, ако се насочиш да търсиш тумор, ще го намериш навреме.

 

акад. Иван Миланов

 

- Кои са основните заболявания при които има неврологични усложнения?

 

- Туморите в различни части на тялото водят до 12-15 неврологични синдрома. Ще спомена само някои от тях:

 

  • малкомозъчна дегенерация;
  • сетивна паранеопластична невропатия;
  • миастенен синдром на Lambert-Eaton;
  • автоимунен енцефалит;
  • анти-NMDA-рецепторен енцефалит;
  • stiff-person синдром;
  • polycythemia vera.

 

Тук обаче трябва да се отбележи, че неврологичните усложнения може да са резултат и на други заболявания освен онкологичните, като се почне от гинекологията, мине се през ендокринологията и се завърши с инфекциозните болести. Като погледнеш  почти всички заболявания имат неврологични усложнения и само изброяването им отнема страшно много.

 

По време на конференцията „По широки перспективи в мениджмънта на пациентите“ изнесох презентация, в която описах част от тези заболявания. Идеята за това дойде от моята монография „Неврологични усложнения на соматичните заболявания“, която издадох наскоро в обем от 900 страници. Аз не бих могъл да разкажа за всички тях, но

маркирах на колегите най-честите неврологични синдроми, които да ги накарат да направят лабораторни изследвания, за да открият заболяването, което стой зад него.

 

- Как невролозите могат да се ориентират в своята практика, че става въпрос за тумор?

 

- Те трябва да знаят неврологичните синдроми, защото те са специфични и когато установят такъв, да изпратят пациента за изследвания за антитела. Проблемът е, че не навсякъде има такива лаборатории. Мисля, че само една частна лаборатория прави изследвания за такива антитела. Лично за мен те са много полезни.

 

- Как протича лечението при съчетание на онкологично и неврологично заболяване?

 

- Има заболявания, при които като откриеш навреме тумора, махането му води до излекуване на неврологичното заболяване. При много случаи обаче туморите са агресивни, растат и дори при операция, те дават метастази.

 

- Приемът на глутен от хора, които нямат непоносимост към него, може ли да доведе до някакви увреждания?

 

- Дамите в половин България спряха да ядат глутен. Разбира се, има хора, които наистина са болни, но

при здрави хора няма как глутенът да увреди мозъка

Можете да бъдете абсолютно спокойни. При тези хора, които имат проблем, се установяват съответните антитела. При 10% от тях има интестинални симптоми с абдоминална болка, диария и т.н. Могат да възникнат усложнения, но те не са чак толкова чести. Така че спокойно можете да си консумирате глутена.

 

Интервю на Бойко Бонев

Коментари