Публикация

163,5 млн. лв. за модернизиране на Спешната помощ

163,5 млн. лв. за модернизиране на Спешната помощ

237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Договорът за изпълнение на проекта беше подписан

от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-регионалния министър и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова на официална церемония.

С реализацията на големия инвестиционен проект за модернизацията на спешната помощ в България ще подобрим качеството на медицинската дейност в страната и по този начин максимално ще се приближим до българските граждани. Благодарение на проекта ще преструктурираме болничната медицинска помощ, така че тя напълно да отговаря на потребностите на всички граждани, каза Кирил Ананиев.

 

„Проектът за модернизация на спешната помощ е изключително важен и ще обхване цялата страна, а целта ни е да осигурим подходяща, ефективна здравна инфраструктура“, каза Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

 

Тя допълни, че се предвижда

реконструкция и строителство на нови сгради на спешната помощ в 34 лечебни заведения

с над 50% държавно участие в капитала и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът на изпълнение е 36 месеца.

 

Здравният министър подчерта, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като договорът с него се планира да бъде подписан утре, 24 октомври. Стойността му е 38 300 000 лв. Доставката на първите линейки се очаква да бъде извършена до края на годината.

На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на октомври процедура за купуване на още 120 високопроходими линейки.

 

До края на този месец

предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура

за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв.

 

Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв. Работи се и по стартиране на процедурите за строителната дейност, обясни министър Ананиев.

 

Коментари

Анонимен
23 окт 2018 16:07

Браво за новите линейки и апаратура, но въпросът за жалките заплати в тази възможно най-отговорна работа /въобще в света/ остава!