Публикация

Кирил Ананиев: Новата Агенция за медицински надзор ще създаде по-добра организация

Кирил Ананиев: Новата Агенция за медицински надзор ще създаде по-добра организация

Прави се преструктуриране в Министерството на здравеопазването, което не означава, че се увеличава администрацията в системата.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев.

 

Пред журналисти той коментира идеята за

създаване на нова Агенция за медицински надзор

Тя ще работи на базата на функциите на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантация. Искаме да създадем по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и работа са много близки една до друга, без да нарушаваме медицинската част и на трансплантациите, и на медицинския одит. В самия закон, който сме подготвили, са конкретизирани функциите на тази агенция, изтъкна министър Ананиев. 

Той подчерта, че става въпрос за нормална агенция: „Всъщност вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват”, поясни здравният министър.

Съдбата на Фонда за лечение на деца и на Обществения му съвет

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина ще преминат към НЗОК, с което нивото на работа ще бъде на много по-високо равнище, отбеляза още министърът.

 

Кирил Ананиев информира, че продължава дискусията за това дали да се запази Общественият съвет към фонда или да има друг орган, който да изпълнява неговите функции.

 

При всички случаи това, което са получавали децата от фонда, няма да бъде по-малко. Напротив, разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността. Иначе ресурсът, който сме предвидили, е този, който беше във Фонда за лечение на деца в чужбина – 14 млн. лв., и ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на здравното министерство до НЗОК, допълни министър Ананиев.

Коментари