Публикация

Не отслабвайте рязко, опасно е!

Не отслабвайте рязко, опасно е!

Специалисти от Южна Корея изследвали данните на повече от 6,7 милиона души в продължение на 7 години с цел да разберат как влияе върху здравето рязката загуба на тегло. Доброволците се били подложили на екстремни диети за бързо сваляне на килограми.

Към момента на започване на проучването участниците били в отлично здравословно състояние. За седемгодишния период доброволците три пъти преминали през медицински изследвания. От тях:

  • mочинали 55 хиляди души;
  • 22 хиляди са получили инсулт;
  • около 21 хиляди – инфаркт.

Най-разпространената диета може да е предпоставка за рак

Резултатите показали,

че рязката промяна в метаболитните фактори (колебанията в теглото) увеличава риска от преждевременна смърт със 127%, а вероятността от инфаркт или инсулт с 40% в сравнение с хората, които поддържали стабилно тегло.

Изводите

рязкото отслабване, както и напълняване, сериозно повишават риска от инфаркт, инсулт и от преждевременна смърт. Затова, ако искаме да бъдем здрави, трябва да поддържаме стабилно тегло, твърдят учените. Според тях резките промени в метаболитните фактори, свързани с колебанията в теглото, оказват негативно въздействие даже при здрави хора. Рязкото отслабване или напълняване, съобщават специалистите, са съпроводени с промени в артериалното налягане, нивото на холестерина и захарта в кръвта, които повишават риска от инфаркт и инсулт.

Коментари