Публикация

Кога захарният диабет става неизлечим

Кога захарният диабет става неизлечим

Британски учени от университета в Нюкасъл, след дълго проучване, съобщават,  че при заболяване от диабет тип 2 клетките, които произвеждат инсулин, могат да получат необратими увреждания. Те посочиха и срок, след който клетките окончателно изгубват способността си към самовъзстановяване и

диабетът преминава в хроничен стадий

Кога се случва това? За да отговорят на този въпрос, специалистите провели експеримент, в който се включили 298 доброволци, болни от диабет тип 2. Разделили групата на две.

Една определена част от тях след поставянето на диагнозата преминали на нискокалорична диета и се придържали към този начин на хранене в продължение на три-пет месеца. Резултатът бил, че при 46% от хората, участващи в тази група, настъпила ремисия на заболяването. В групата, където доброволците не спазвали диета, този процент бил само 4.

 

Учените провели още един експеримент – този път с пациенти, които спазвали диета продължително време след поставянето на диагнозата. Така специалистите установили, че ограниченията в храненето и намаляването на теглото може да помогнат на хората да се излекуват. При диабетиците, които спазвали стриктно диетата и отслабнали, се възстановила функцията на бета-клетките, произвеждащи инсулин.

ДИЕТА ЗА ДИАБЕТ

Експертите доказали,

че диетата и загубата на тегло имат лечебен ефект, само ако тези мерки се предприемат достатъчно бързо след поставянето на диагнозата. Пациентите, които изчакали 3,8 години, така и не могли да се справят с диабета.

Според авторите на изследването колкото по-дълго продължава заболяването, толкова по-малки са шансовете за ремисия и по-голяма вероятността диабетът да премине в хроничен стадий

Коментари