Публикация

Организации настояват да се създаде Фонд за зависимости


На дискусия "Изграждане на ефективен модел за обхват, лечение, рехабилитация и ресоциализация на зависими пациенти", която се проведе в София, бе лансирана идеята да се създаде Фонд за зависимости, като в него да отива един процент от акциза върху цигарите и алкохола. Средствата ще се използват за по-добрата превенция и за лечение на зависимостите.

От Конфедерация "Защита на здравето" и Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес", организатори на дискусията, предлагат този фонд да има Обществен съвет, в който да влизат специалисти и пациенти – като гаранция за прозрачност при изразходването на средствата.

Веселина Божилова от "Майки срещу дрогата" предложи процент от парите, които се изземат от комисията "Кушлев", също да постъпват във фонда.

В писмено обръщение към участниците заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова заявява, че Министерството на здравеопазването осъзнава сериозността на проблема. Ето защо при провеждането на здравната политика ведомството ще обръща внимание на тези заболявания, които имат здравни, социални и икономически последици за населението. 

Председателят на Конфедерация „Защита на здравето” Владимир Томов подчерта, е необходима мобилизация на цялото общество за противодействие на зависимостите.



 

Коментари