Публикация

Сънна апнея

Сънна апнея

В последните години голямо социално значение придоби заболяването сънна апнея. Най-общо състоянието се описва като множество спирания на дишането, последвани от краткотрайни събуждания при поемането на въздух. Апноичните паузи (задържане на дишането) варират като продължителност от 5-10 сек. до понякога минута. Поредицата от събуждания причинява разстройство на съня, което на следващия ден е последвано от сънливост, главоболие и намалена концентрация. Това влошава работоспособността, а сънливостта прави управлението на машини и автомобили дори опасно. В продължителен аспект нарушенията на обмяната могат да предизвикат трайно повишение на кръвното налягане и кръвната захар.

 

Сънната апнея се проявява с различни симптоми и се предизвиква от различни фактори. Когато липсва централномозъчно нарушение на дишането, най-често се касае за различни обструкции (стенения) на дихателните пътища, които пречат на нормалния въздушен поток. Тези стеснени участъци обхващат предимно носната кухина и фаринкса. В резултат пациентът спи с отворена уста, което практически винаги е съпроводено с хъркане. Хъркането като акустичен феномен се причинява от свободното и неконтролируемо движение на мекото небце и увулата при спането с отворена уста. Фактори, които причиняват хъркането са непроходимият нос, отпуснатото и задебелено меко небце, задебеленият корен на езика, общо стесненият фаринкс. Голямо значение за появата на тези фактори има общото напълняване на пациента (особено, ако е настъпило по-рязко), поради което овладяването на наднормените килограми има голямо значение в лечението на хъркането, а като цяло и на сънната апнея.

 

Иновативен метод за лечение на хъркането е лазерната обработка на отпуснатото меко небце, което се предлага в специализирания кабинет за лазерни процедури на МЦ Клиника Нова. Методът се отличава с меко и плавно действие, не изисква анестезия, безболезнен е и без последваща симптоматика. В резултат на процедурите се повишава тонусът на мекото небце и вибрациите по време на сън намаляват. За постигане на пълен резултат обикновено е необходимо провеждането на три сеанса с продължителност около 20 мин. през 12 до 15 дни. Настъпва намаление на интензивността на хъркането, което разрежда апноичните паузи и събужданията, съответно се подобрява качеството на съня и самочувствието на следващия ден. Важно е да се уточни, че максимален резултат от лазерната терапия се постига само при комплексен подход – привеждане на носното дишане и наднормените килограми в нормални граници.

Коментари