Публикация

Жълтият кантарион като растителна алтернатива на антидепресантите

Жълтият кантарион като растителна алтернатива на антидепресантите

Близо 18% от хората по света са имали депресия в даден момент от живота си. При повечето пациенти тежестта е била лека до умерена. Именно тогава много хора търсят някаква растителна алтернатива на обичайните антидепресанти.

Ефектът на жълтия кантарион (Hypericum perforatum) при леки до средни форми на депресия е проверен в много проучвания. 

Растението е известно с лечебните си свойства още от древността. Приложението му е било многостранно, включително и външно. През Средновековието става ясно, че действа добре срещу меланхолия, както тогава наричали депресията. Вече има многобройни изследвания, които показват, че жълтият кантарион помага срещу депресия.

Кога потиснатото настроение е депресия

Всеки човек е имал колебания в настроенията си, но кога всъщност става дума за депресия? За заболяване се говори, когато потиснатото настроение, липсата на мотивация за всекидневните дейности продължават няколко седмици и по-дълго време. Тогава не бива да се чака безучастно, без да се предприемат никакви мерки. Не бива да се смята, че депресията е някаква слабост на личността, а заболяване, което може да се лекува, включително и с билкови препарати.

Ето и някои от доказателствата за ефекта от приема на жълт кантарион при депресия. Международен екип от учени в Cochrane Collaboration анализирал общо 29 отделни проучвания, в които участвали около 5500 доброволци с депресия. Установено било, че екстрактите от кантарион облекчават симптомите на хора с лека до умерена депресия. Ефектът бил не само по-изявен от плацебо (хапчета без активна съставка), но и съпоставим с този на конвенционалните антидепресанти. Друг плюс е, че билковите препарати са много по-поносими от лекарствата. В проучванията се изтъква, че кантарионът е ефективен и срещу Синдрома на прегарянето, от който страдат много хора с интензивно натоварване на психиката и стрес в работата.

Как точно действа жълтият кантарион

Смята се, че ефектът се дължи на съставките хиперицин, хиперфорин, ксантони и флавоноиди. Научните изследвания сочат, че полезният ефект върху регулирането на невротрансмитери като допамин, норепинефрин и серотонин се наблюдава в централната нервна система.

 

Ето някои от основните действия на растителните вещества в кантариона:

 

  • Регулира наличността на невротрансмитерите серотонин, допамин и норадреналин, вследствие на което предаването на импулси между нервните рецептори се подобрява. Това води до по-пълноценен сън, повече енергия и жизненост през деня. Човек се сдобива с по-здрави "нерви" във всекидневието, по-устойчив е на стрес.
  • Оказва влияние върху нивата на мозъчната функция и баланса на хормоните. Положителният ефект се вижда особено при депресивни състояния в пременопаузата, при типични възрастови депресии или при опасните колебания на емоциите при тийнейджърите.
  • Може да повлияе положително кръвната захар и калиево-калциевата обмяна.
  • Премахва и някои от симптомите, които съпътстват депресията като умора, симптом на прегаряне, нарушения на съня, пристъпи на мигрена.
  • Повишава фоточувствителността на кожата - тялото може да оползотвори по-пълноценно слънчевата светлина за синтезиране на витамин Д. Това е важно за имунната система и много други биохимични процеси в организма.

Препоръки за дозировка при лечебния курс

За да се постигне лечебен ефект, са необходими определени дози от жълтия кантарион. Чаят от билката не може да постигне такъв ефект, тъй като съдържащата се в него концентрация на лечебните вещества е твърде ниска.

Remotiv

Затова при леки до умерени форми на депресия се препоръчват стандартизирани сухи екстракти под формата на таблетки. Препоръчителната дневна доза е указана в листовката. Трябва да се има предвид, че лечебният ефект не настъпва веднага, а след около две до четири седмици. Тази особеност се наблюдава обаче и при повечето антидепресанти. Минималната продължителност на лечението с екстракт от жълт кантарион е 3 месеца, като най-добър ефект се наблюдава след 6 месеца.

Друг важен факт е, че жълтият кантарион може да повлияе върху действието на други лекарства като някои хапчета за сърце или противозачатъчни лекарствени средства. Ако вземате някакви медикаменти, моля обсъдете приема на билката с вашия лекар или фармацевт.

 

Коментари