Публикация

Полиомиелит - как става заразяването и как да се предпазим

Полиомиелит - как става заразяването и как да се предпазим

Полиомиелитът представлява остро, силно инфекциозно заболяване, което се изразява с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния мозък. Води до намалена маскулна сила и мускулен тонус, частично изразени парализи и рефлекторен дефицит. Болестта е позната още като детски паралич.

Кой боледува от полиомиелит

Най-често засегнатите са деца между 1 и 5 годишна възраст.

Как става заразяването

Болестта се причинява от вирус, който издържа дълго време във външната среда. Може да се съхрани от 2 до 6 месеца във фекалии и хранителни продукти. Във водите на каналите също издържа няколко месеца.

полиомиелитът, детски паралич, е високо заразна и опасна болест

 

Заразността е много висока и носителят е силно заразен. Полиовирусът навлиза в човешкия организъм предимно по чревен път през устата, но възможно е и по въздушно-капков  и носа. От там, през кръвоносната система се разпространява в цялото тяло и поразява различни органи и системи - сърце, черен дроб, бъбреци, далак, опорно-двигателен апарат. Вирусите на детския параличполиомиелите най-много се разпространяват в гръбначния стълб, продълговатия мозък и мозъчната обвивка, затова и най-силно поразява нервната система.
 Инкубационен период - между 30 и 35 дни.         

Наблюдават се много клинични форми на изява според степента на зараза и разпространение на инфекцията.

Източници на зараза

Най-опасните са заразоносителите, които не подозират, че носят инфекцията. Заразата се предава чрез хранителните продукти, включително млякото и млечните произведения, плодовете и зеленчуците; каналните и поливни води; предметите и вещите в обкръжението на болния и замърсените ръце. При въздушно-капковия механизъм, вирусите се отделят с носогърления секрет при говор, дишане, кашляне и кихане. Полиовирусите биват вдишани или погълнати.

Стадии на полиомиелита

Начален стадий - висока температура, хрема, кашлица, гърлобол, зачервено гърло, безапетитие, гадене, повръщане, диария; - препаралитичен стадий – температурата достига 39-40 градуса. Болните са възбудени или сънливи, има силно главоболие, вратна неподвижност. 
паралитичен стадий – частични парализи на отделни мускулни групи
възстановителен стадий -  от 2 до 5 години. Възстановяването на парализите е в различна степен. При повечето болни няма пълно възстановяване и пораженията са доживотни.

Как се лекува детски паралич

Терапията е предимно симптоматична, като на болният се осигурява подходящ режим на живот, който да облекчи състоянието му и да предотврати неговото развитие. Целта е ограничаване на парализите.        

Предпазване     

Профилактиката на полиомиелита се извършва основно чрез имунизация с противополиомиелитна ваксина в три приема -

  • на 2-я месец след раждането,
  • 3-я и 4-я месец ,
  • реимунизация -  на 16 месеца и на 6 годишна възраст. 

Важни мерки са и тези, които ограничават достъпа на инфекцията до оржанизма:

добра лична хигиена;

  • измиване с вода на плодовете и зеленчуците - обилно и старателно;
  • добра термична обработка на месо, мляко и яйца;
  • консумация на вода само от проверени източници;
  • плътно затваряне на контейнерите за отпадъци;
  • избягване на замърсени водоеми за къпане и риболов.

При съмнение за полиомиелит веднага трябва да се потърси консултации със специалист, който ще прецени дали има нужда от провеждане на изследвания. Болестта няма самолечение.

В България

най-много заболели от полиомиелит има през 1947 г. През 1959 г. се въвежда ваксина срещу полиомиелит и заболеваемостта рязко спада. През 1991 г. е наблюдаван епидемиологичен взрив, с 46 заболели, като засегнатите са били неимунизирани или непълно имунизирани деца.

детски паралич в България

 

Ваксинирайте децата си, ваксините спасяват. Ваксината срещу полиомиелит създава траен имунитет, ако бъдат приложени всичките й дози!

 


източник на информацията

 

Коментари