Публикация

82-годишна жена е спасена от екипа на Аджибадем Сити Клиник Бургас след като изпада в клинична смърт на входа на кардиологичния център

82-годишна жена е спасена от екипа на Аджибадем Сити Клиник  Бургас след  като изпада в клинична смърт на входа на кардиологичния център

Савка Калайджиева е на 82 години, фотограф по професия , живееща със съпруга си в гр. Бургас. Възрастната жена има проблеми със сърцето от много години. Първите атаки на сърдечно-съдовата болест се появяват, когато тя е 40 годишна. Минават  години с медикаментозни  терапии и през 2005 година на Савка е поставен троен байпас .

Преди няколко месеца й поставят и пейсмейкър, за да регулира пулса. Тя се чувства добре до началото на това лято, когато започва да усеща често недостиг на въздух и да се изморява много по-бързо.

 

Майка ми е от хората, които не се оплакват и не искат да тревожат близките си, затова и не е информирала никого , че наистина оплакванията вече са повече от сериозни - разказва дъщеря й.

 

На  10.10.2018 г. през нощта Савка получава силна болка в гърдите. Съпругът й позвънява на спешна помощ и линейката отвежда пацентката в Кардиохирургичния център.

 

На входа на болницата ги посреща д-р Едуард Мекенян, който отива на работа по дневен  график. След като вижда кардиограмата , той насочва колегите си да настанят жената в кабинета за преглед. По това време лекарите предават дежурствата си и почти всички са все още в лечебното заведение.

 

Докато я отвеждат за преглед ,Савка изпада в клинична смърт. В резултат на своевременната намеса на д-р Ангел Кънчев, който веднага започва сърдечен масаж, пациентката е придвижена  до кабинета, за да продължат реанимацаионните мероприятия.  Започва обдишване, закачане на монитор, за да се проследяват жизнените й показатели.  

С общите усилия на д-р Светослав Гогов –шеф на отделението по кардиология, д-р Даниела Ватева,  д-р Вера Семерджиева, д-р Симеон Делчев,  д-р Диан Колев, жената е изведена от състоянието клинична смърт - спешно и неотложно състояние, което изисква намеса, в рамките на 1-2 минути. Възстановяват съзнанието, започват да говорят с нея, а тя постепенно започва да отговаря.

След като вече е контактна , лекарите подготвят пациентката за ангиозала. Установена е причината, довела острия инфаркт - запушване на артерия. Поставят се два стента и артерията възстановява кръвотока си. Състоянието на жената постепенно се подобрява.

 

Савка вече се чувства по-добре. Обещава да се преглежда регулярно и да се грижи повече за сърцето си.

 

Във времето на екскурзиантската медицина, когато колеги работят на много места, за да покрият липсващи специалисти, малко са болниците, които могат да се похвалят със сплотен мултидисциплинарен екип, без  текучество и при който с гордост мога да кажа, че квалификацията и качеството на работа, задминават компетентостта на много университетски болници.

Това дава спокойствие на пациентите и на всеки работещ в екипа, че може да разчита на нас, защото професионалните умения и качества не са приоритет само на един лекар.

За да може един специалист да работи добре, се нуждае от гора от рамене и ръце, от съмишленици, които да построят пирамидата, от която се вижда небесклона. – споделя  д-р Мариана Контева-управител на Аджибадем Сити Клиник Бургас.

Коментари