Публикация

УСБАЛО с най-модерния лазер за лечение на простатата в Източна Европа

УСБАЛО с най-модерния лазер за лечение на простатата в Източна Европа

Университетската болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) разполага с ново поколение лазер за лечение на заболявания на простатата и пикочната система. Апаратът е дарение от Посолството на Кувейт в България и е първият от толкова висок клас в Източна Европа.

 

На тържественото му откриване днес присъстваха посланикът на Кувейт Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики, Жени Начева, председател на НС на НЗОК и заместник здравен министър, д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО, проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология и член на Съвета на директорите на УСБАЛО.

Лазерът е на стойност 130 хил. евро и е безвъзмездно дарение за лечебното заведение от държавата Кувейт

Той се използва както за отстраняване на доброкачествена простатна хиперплазия, разбиване на камъни в уретера и бъбречното легенче, така и за премахване на ракови тъкани при същите локализации. Операциите с него са изключително щадящи, защото са безкръвни.

 

„Тази клиника има нужда от такъв апарат, за да помага на пациентите, за да може да си възвърнат усмивката на лицата. Възнамеряваме да продължим да помагаме и занапред в България“, каза Н. Пр. Д-р Якуб Ал Атики по време на официалната церемония.

 

„Благодаря на посолството на Кувейт за това, че България е първата държава в Източна Европа, която получава този апарат. Г-н посланикът вече каза, че впечатленията му от нашите лекари, които са в чужбина, а и тук, са изключително позитивни“, каза от своя страна Жени Начева.

Въвеждането на този апарат е в унисон с идеята ни да развиваме ендоскопската хирургия в болницата, тъй като тя е бъдещето в медицината. Екип от болницата сега ще замине за едноседмично обучение за работа с лазера в Германия, където вече има инсталиран подобен апарат. Разходите отново ще бъдат поети от посолството на Кувейт, за което благодаря, добави д-р Стефан Константинов.

 

Новият лазер вече работи в Клиниката по урология на УСБАЛО, а първият опериран пациент е факт.

Предимствата на апарата са, че с него могат да се правят безкръвни операции

при два вида заболявания – доброкачествени и злокачествени.

Апаратът е много подходящ за лечението на пациенти с аденом на простата и камъни в пикочните пътища, които имат множество придружаващи заболявания, като сърдечносъдови, на белите дробове, както и при трудно подвижни болни или с протовопоказания за отворени операции, обясни проф. Красимир Нейков.

Лазерът може да се прилага много успешно при хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта

Tой спестява много време и усилия, както и финансови средства, защото позволява на пациентите да се върнат бързо към ежедневните си задължения, добави проф. Нейков.

Туморите на урологичната система са сред най-честите

Средно от всички пациенти през болницата – 40% са с аденом на простатата. Статистиката показва, че всяка година новите случаи на карцином на пикочния мехур са 1825, на простата – 2545, на уретера и бъбречното легенче – 200, а на новите паренхимни тумори на бъбреците са 800.

 

Основните рискови фактори за тези диагнози са тютюнопушенето ( дори ако е с електронни цигари), както и неправилното хранене с прекомерна употреба на животински мазнини, на продукти с канцерогенни вещества, като аспартам, оцветители, анилин, наситени мастни киселини.

 

Също така основен рисков фактор е липсата на физическа активност, малкото течности – под 1 литър на ден, наднорменото тегло и напредването на възрастта над 60 години.

 

Затова

специалистите в УСБАЛО препоръчват

хората да водят здравословен начин на живот и да не пропускат ежегодните профилактични прегледи при лекаря си.

 

Коментари