Публикация

От Клиника по неврология ще отбележат с инициативи 29 октомври - Световен ден за борба с мозъчния инсулт

От Клиника по неврология ще отбележат с инициативи 29 октомври - Световен ден за борба с мозъчния инсулт

 

На 29 октомври е Световният ден за борба с инсулта. Мозъчният инсулт е водеща причина за смърт по света. Приблизително 80 милиона са преживелите мозъчен инсулт,  като 50 милиона от тях остават трайно инвалидизирани. България е на първо място в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен инсулт. Данните от 2017 г. показват, че в България пациентът с инсулт има значително по-малко шансове да оцелее, отколкото във Франция, Германия, Австрия, Испания, Скандинавия и др. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България 156 на 100 000 души. Тоест, четири пъти по-висока смъртност.

Мозъчният инсулт се случва, когато се преустановява притокът на кръв към определен участък на мозъка. Без кръвоснабдяване мозъчните клетки се увреждат или загиват. Степента на увреждането е различна и зависи от локализацията и обема на увредената зона. Мозъчният инсулт не дискриминира, той може да порази всекиго, във всяка възраст.

На 29 октомври 2018г, световния ден за борба с мозъчния инсулт, ние искаме да фокусираме върху това, което обединява лекарите, пациентите с мозъчен инсулт и техните близки в желанието и капацитета да  изграждат, това което инсултът не може да им отнеме, а именно  тяхната решимост да извървят дългото и мъчително пътешествие на възстановяването, казват от Клиника по неврология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. В тази връзка клиниката организира на 12, 13 и 14 декември от 10 до 12 часа безплатни консултации и прегледи в клиниката на пациенти с рискови фактори на възраст  до 59 години, включващи измерване на  артериалното налягане, скринингова дуплексехография на сънните артерии и невропсихологичен тест, обяви доц. д-р Мая Дановска, началник на клиниката.

Мозъчният инсулт е комплексен медицински проблем, но  има начини да бъде намалена неговата социална значимост чрез глобални действия в два основни аспекта: превенция  на мозъчния инсулт и съвременно реканализационно лечение чрез интравенозна тромболиза.

Промяната в начина на живот гарантирано намалява риска от инсулт - правилен хранителен режим, запазване на физическа активност, преустановяване на тютюнопушене, рационално управление на стреса, ограничаване приема на алкохол.

За много от пациентите животът след инсулта съвсем няма да бъде същия, но с ефективно лечение, правилни грижи и подкрепа връщането към нормален начин на живот  е възможно. И ако вие сте преживели мозъчен инсулт или имате близки с мозъчен инсулт, трябва да сте сигурни в това, че не сте сами. Ние сме тук, за да ви помогнем да се изправите отново след инсулта, казват от Клиниката.

В Неврологична клиника на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен работят висококвалифицирани специалисти с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на мозъчносъдовите заболявания в екип с млади ентусиазирани лекари.  Неврологична клиника работи в тясна колаборация  с единственото на територията на областта Спешно отделение, Клиника по неврохирургия и  САИЛ,  където всъщност се извършва интравенозната тромболиза.  Първата интравенозна тромболиза е проведена в Неврологична клиника на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-гр. Плевен на 25 март 2011г.- Благовещение, казва доц. д-р Мая Дановска. През 2017г. постигнахме удвояване на броя  на успешните тромболизи в сравнение с миналия ни опит, благодарение на  по-ефективната колаборация и оптимизиране на партньорството ни с екипите на Спешно отделение-Плевен, ЦСМП и техните филиали. В конкретни цифри –  4.94% тромболизирани болни за 2017г. За своите резултати клиниката беше удостоена със златен сертификат, връчен от председателя на Европейската инсултна организация проф. Валерия Касо.

От началото на 2018г. в клиниката са лекувани 684 пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, от които 22 са получили специфично тромболитично лечение. Имаме амбициите да  развием клиничната Неврология в „УМБАЛ д-р Георги Странски” до европейски стандарти чрез  прилагане на съвременни научни познания и най-добрата медицинска практика, категорична е доц. Дановска.

 

Коментари