Публикация

Как се лекуват брадавиците? Д-р Малена Герговска, д.м.

Как се лекуват брадавиците? Д-р Малена Герговска, д.м.

     Брадавиците са вирусни заболявания на кожата, които предимно се разполагат по крайниците – длани, пръсти, стъпала и се дължат на инфекция с човешкия папиломен вирус, предимно подтип 2 и 4.

      Вирусните брадавици, често биват наричани „кокоши трън”.

     За лечението им могат да се прилагат различни медицински методи, нерядко обаче се използват и доста алтернативни такива.

Понякога се случва, брадавиците да изчезнат спонтанно. Според статистиката, около 30% от брадавиците могат да преминат спонтанно в рамките на 2 години. За съжаление обаче, няма точни белези, по които може да се познае коя брадавица може да изчезне, или коя ще нарасне повече и ще даде началото на множество други брадавици, разпространени по цялото тяло.

    Най-често използваните методи за лечение на брадавиците са препарати със салицилова киселина, които обикновено могат да бъдат закупени от аптеката без рецепта и да бъдат използвани самостоятелно вкъщи.   Препоръчително е в тези случаи, околната кожа да се намаже с обикновен крем и по този начин да бъде предпазена. Препаратите, съдържащи трихлороцетна киселина, 5-флуороурацил или подофилин, изискват медицински персонал, който да приложи лечението.

    Течният азот е един от утвърдените и най-често използвани методи за лечение. Приложен върху кожата, той е подходящ освен за лечение на обикновени и плоски брадавици, така и за мазоли, сенилни кератози и др. За успешното лечение обаче често са необходими няколко процедури.

     От съвременните методи за лечение с добър  успех се прилага лазерната терапия. Посредством приложението на лазера, брадавицата се „изпарява” и на нейно място остава малко зачервяване и лек дискомфорт, който изчезва в рамките на няколко дни.

      При единични малки брадавици или молуски, може да се извърши отстраняването им с кюрета. Ако външното лечение е неефективно, се използва инжектиране в брадавиците на различни вещества. Успехът на тези методи варира и различните проучвания показват излекуване между 33 и 74% от пациентите. В тези случи може да се приложи вътрешно лечение. Лекарствата, които се използват, имат имуномодулиращо действие, което повишава имунните сили на организма, но не винаги демонстрират очакваната висока ефективност.

    Често се срещат и алтернативни методи на лечение, включващи средства от народната медицина, които в повечето случаи са с недоказано действие и без успех. Не бива да се забравя, че понякога вредата от подобно лечение може да бъде по-голяма, отколкото наличието на самите брадавици.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари

Анонимен
8 ное 2018 11:17

Сестра ми като ученичка имаше кокоши трън с големината на яйце - заемаше почти цялата й пета. Беше ужасно болезнен и куцаше повече от година. Направиха й няколко процедури с течен азот и какви ли не други опити, но НИЩО. Накрая един лекар, който работи в Германия, ни даде "проста рецепта за бедни българи". Чист салицил от аптеката за стотинки (има консистенция на стъклена вата) се смесва с обикновен крем (примерно Здраве или какъвто имате) в концентрация 20% салицил: 80% крем. Всяка вечер сместа се намазва върху засегнатото място и се спи с нея. Може да се сложи лепенка отгоре, за да стои на място. Няма никаква болка или неприятно усещане. До две-три седмици кокошият трън се отлепя и пада цял (обикновено след баня, когато кожата се е напарила и отпуснала). Отдолу остава чиста розова кожа:))) Направо не повярвахме на очите си. Оттогава споделям рецептата с всеки, защото РАБОТИ ДОКАЗАНО!!!

Само да споделя личен опит - когато синът ми беше на 11-12 г. на ходилото се появи подобно образувание като на снимката. Първо опитахме с течен азот - процедурата беше травмираща, защото имаше и изрязване на мястото. Направихме 3-4 процедури без никакъв успех. След това отидохме на кожен лекар, който изписа някакъв мехлем по рецепта за приготвяне в аптека. С този мехлем много бързо се справихме с проблема. Лекарят каза, че причината са обувки от синтетични материали, които спарват краката.