Публикация

В Пловдив отвори нов център за съвременно лечение на инсулт

В Пловдив отвори нов център за съвременно лечение на инсулт

България е на 1-во място в Европа по смъртност и инвалидизация от това заболяване. 

В създадения модерен STROKE CENTER в УМБАЛ Пълмед се третира острото нарушение, предизвикано от запушване на мозъчната артерия. 
 

Ключов момент при лечението на исхемичния мозъчен инсулт е времето от началото на заболяването до началото на лечението. Важна е първата реакция на хората около пациента. „Ако човекът до Вас стане объркан, не може да повтори правилно просто изречение, има главоболие или слабост в ръка или крак, или при усмивка устните не са симетрични, това може да е начало на мозъчен инсулт“, споделя д-р Димитър Димитров, от ръководството на болницата.


В нашата болница се извършва съвременно лечение на остър исхемичен мозъчен инсулт, разказва докторът и обяснява: „Възможно е „разтваряне“ на тромба по венозен път. Разполагаме с апаратура и специалисти за селективно (на мястото на запушването) разтваряне на тромба с медикамент. Ако пациентът е постъпил за лечение късно, за този вид намеса, ние сме в състояние да извършим екстакция (изваждане) на тромба чрез специална апаратура и под атгиографски контрол.“


Всичко това е възможно, ако пациентът постъпи до 20 часа след началото на симптомите. Всяка минута от началото на болеста до започване на лечението е от значение и е пропорционална на остатъчната увреда, твърдят специалистите от болницата.


Призовават незабавно да се сигнализира на тел. 112 и пациентът да се приеме в център за лечение на мозъчен инсулт. Екипът на УМБАЛ Пълмед е готов за незабавна диагностика и лечение. Специалисти невролози, неврохирурзи, рентгенолози, инвазивни кардиолози и реаниматори са в състояние за около 120 минути да извършат диагностика, подготовка и избор на подходящо лечение в условия на спешност.

Коментари