Публикация

Мобилните устройства са вредни не само за очите

Мобилните устройства са вредни не само за очите

Мобилните устройства - смартфони, таблети, лаптопи са се превърнали неизменна част от живота. Те са навсякъде с нас - у дома, в офиса, докато спортуваме, докато пътуваме. Правят света по-достъпен, но същевременно, дори без да усещаме, сериозно застрашават здравословното ни състояние. Всички вече добре знаем, че тези устройства вредят на зрението ни, но не само то е засегнато.

В последните години медиците са разтревожени сериозно, защото броят на прекалено младите пациенти с

болки във врата

болки в горната част на гърба и шията

се увеличава лавинообразно. Хирурзи ортопеди от медицинския център Cedars-Sinai Medical Center в Лос Анджелис изучили стотици рентгенови снимки и открили, че причина за нетипичното изкривяване на шията, което води до по-сериозни проблеми, е именно злоупотребата с електронните устройства. 

Цифрово слабоумие е реален вирус, грозящ съвременните хора

Използвайки мобилни устройства, хората прекарват прекалено много време с наклонена глава и изкривена стойка, което от своя страта увеличава силно натоварването върху гръбначния стълб.

За да покажат мащаба на опасността, авторите на изследването дават

следния пример:

когато човек стои изправен, главата му тежи 4-5 килограма, а при наклон от 60 градуса (типично положение на тялото при ползване на смартфон) натискът върху гръбнака достига 27 килограма.

деца и смартфони

 

Според експертите проблемът се усложнява от факта, че при децата гръбначният стълб не е формиран окончателно, той продължава да расте и заради електронните устройства да се променя в не добра посока. Затова все по-често се налагат операции и на 28-годишни пациенти.

Коментари