Публикация
Сладките храни са свързани с риска от рак на панкреаса
Хората, които консумират голямо количество храни с високо съдържание на захари, са по-застрашени от рак на панкреаса, съобщава Ройтерс.
Изследване, публикувано в Annals of Epidemiology, проведено с над 1000 италианци, показва, че има връзка между приема на храни с по-висок гликемичен индекс, които рязко вдигат нивата на кръвната захар, и повишения риск от рак.
Високогликемични продукти са например хлябът и картофите. Рискови се оказват и храни като мед, бонбони и мармалад.
Предполага се, че причината за това е по-трудното обработване на храни с висок гликемичен индекс в сравнение с пълнозърнестите и други храни, съдържащи фибри.
Необходими са още изследвания, които да подкрепят откритието, допълват учените.
Коментари