Публикация

Болест на Стил у възрастни - клинична картина и диагностика

Болест на Стил у възрастни - клинична картина и диагностика

Болестта на Стил у възрастните (БС) е клиничен вариант на равматоидния артрит

Отличителни особености :

високата (септична) температура над 39° С с втрисане и засягането на много органи – стави, мускули, лимфни възли, далак, черен дроб, сърце, бял дроб, бъбреци и др. Описана е от Е. Г. Байуотърс през 1971 г. като вариант на равматоиден артрит при възрастни, който съответства клинично на болестта на Стил при деца.

Клинична картина

Болестта на Стил при възрастните се появява  между 16 и 35 год. Започва с повишение на температурата, често след възпаление на гърлото. Висока е във вечерните часове и нормална сутрин. Съпровожда се с втрисане и изпотяване и не се влияе от температуро-понижаващи лекарства (аналгин, парацетамол и други НСПВС) и антибиотици.

В рамките на няколко седмици или месеци клиничната картина се разгръща в пълен вид – появяват се обриви и сърбеж по тялото и ръцете, умерени по сила ставни болки без видими промени до артрит с отичане, затопляне и зачервяване на ставите, мускулни болки при покой и по-силни при движение, увеличени лимфни възли, далак и черен дроб. Сравнително по-рядко се развиват възпаление на обвивката на белия дроб (плеврит), пневмония, възпаление на обвивката на сърцето и/или на сърдечния мускул (перикардит и/или миокардит), перитонит, възпаление на бъбре-ците (нефрит) и др.

болест на Стил диагностика

Характерни за Болестта на Стил са

увеличението на белите кръвни клетки до и над 15 000 мм3 и на тромбоцитите (кръвните плочици), анемията, повишението на СУЕ, С-реактивния протеин и   на чернодробните ензими.

Диагностика и лечение

Понякога поставянето на правилната диагноза се забавя поради сходството на БС с други болести, протичащи с висока (септична) температура – различни вирусни и бакте-риални инфекции, злокачествени заболявания, СЗСТ и др. Болестта се лекува с  нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), кортикостероиди и ПБАПРС, описани при ревматоиден артрит.

 


Текстът е от книга първа "За човека, болестта и още нещо", повече за която можете да научите на личния ми сайт www.kolarov.bg

Коментари