Публикация

1500 нови случая на онкохематологични заболявания се откриват у нас всяка година

1500 нови случая на онкохематологични заболявания се откриват у нас всяка година

1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания се диагностицират в България всяка година. Злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 години.

Ракът на кръвта е и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата

Това обяви проф. д-р Жанет Грудева, национален консултант по клинична хематология, на кръгла маса на тема: „Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот“. Форумът се проведе днес в столицата под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-ото Народно събрание, като беше иницииран от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

 

На събитието бяха обсъдени актуални данни за злокачествените заболявания на кръвта, очакваните иновации в тази сфера и пътят на пациента. Представено беше и проучване на ползите и разходите от прилагането на съвременна терапия при лечението на тази група заболявания.

 

Проф. Грудева поясни, че злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са три - левкемии, лимфоми, миеломи. Данните сочат, че

на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта

като ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване.

 

Националният консултант по клинична хематология отчете успехите, които се постигат при използването на иновативни терапии. Приложението на таргетна терапия, имунотерапия и генна терапия в наши дни дават възможност за подобрен контрол на злокачествените заболявания на кръвта. Благодарение на тях се наблюдават благоприятни темпове на покачване на 5-годишната преживяемост при онкохематологичните заболявания като левкемии, лимфоми и множествен миелом.

 

„Най-често срещаното злокачествено заболяване на кръвта при децата във възрастта от 0 до 15 години е острата лимфобластна левкемия – 85% от случаите“, обясни проф. д-р Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология и председател на Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология.

Благодарение на иновативните терапии в наши дни 5-годишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания се е увеличила до близо 85%. В сравнение с 60-те години на миналия век преживяемостта при острата лимфобластна левкемия от 4% стига до 94% в наши дни. При Неходжкиновия лимфом преживяемостта от 7% стига до 85%, а при Ходжкиновия лимфом - от 50% до 90%. При 80% от децата с остра лимфобластна левкемия се наблюдава излекуване - нещо, което е било немислимо преди години, допълни проф. Константинов. 

Проф. Генка Петрова, президент на ISPOR за Централна и Източна Европа, представи доклад за напредъка в лечението на онкохематологичните заболявания и данни от анкета с пациенти. Резултатите от допитването сочат, че

80% от пациентите не са били запознати с онкохематологичните заболявания, преди да им бъде поставена диагнозата

60 на сто от пациентите посочват като основен източник на информация по отношение на заболяването лекуващите си лекари, а 87% са доволни от информацията, която им се предоставя. При над 40% от пациентите заболяването е довело до загуба на трудова заетост, при 56% от тях се е налагало да заплащат отделно за лекарствена терапия, а при 50% - да заплащат допълнително за тестове, изследвания и консумативи.

 

„Резултатите от доклада и анкетата с пациенти доказват, че иновацията в лечението на злокачествените заболявания на кръвта е подобрила значимо качеството на живот на пациентите и е икономически изгодна“, допълни проф. Петрова.

Усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации следва да бъдат насочени към подобряване комплексната грижа за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта в България. В годините имаме редица добри примери, че именно обединените усилия на българските политици и гражданското общество могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в различните сектори на системата на здравеопазването, обобщи д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването.

Кръгла маса за онкохематологични заболявания

 

 

Кръглата маса е част от информационната кампанията

„Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“

Тя стартира през май тази година по инициатива на Българското сдружение „Лимфом“, Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българското медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

 

Целта ѝ е да повиши информираността на обществото по отношение на рака на кръвта, възможностите за диагностика и съвременно лечение, да разкрие проблемите на пациентите и да привлече вниманието към значението на иновациите в тази сфера.
Повече информация за кампанията може да се намери във Facebook страницата на кампанията „Иновация за живот“ (@InovatsiaZaJivot).

Коментари