Публикация

Отказът от месо може да отключи сериозни заболявания

Отказът от месо може да отключи сериозни заболявания

Съвременният човек със специфичната си психофизиология към момента е резултат от милиони години еволюция и хиляди го-дини цивилизация. Това неизбежно се е отразявало върху физиката и  психиката му.

Маловажни и ненужни навици, детайли и системи са отпадали и на мястото им са се появили и затвърдили полезни адаптиращи индивида към външната среда детайли и системи – от психически до конкретни ензимни системи, които разграждат хранителните вещества. Всяко рязко отклонение от „вграденото“ у нас и затвърдено в продължение на милиони години води до напрежение и стрес в психиката и организма. Затова, когато решим да се отклоним от общия, характерен за повечето хора, път, трябва да изходим и да оценим поведението си от гледна точка на еволюционното равитие и това, което природата е селектирала и оставила от миналото в нас. В случая то е, че човекът е програмиран едновременно да приема растителни и месни храни, бих го определил като „тревопасен хищник“.

Месото съдържа много ценни хранителни съставки,

най-вече значително количество от т.нар. есенциални аминокиселини, които са съставна част на белтъчините и се намират в най-голямо количество и чист вид в месните храни. Тези аминокиселини са жизненонеобходими за всеки организъм и лишаването от тях неизменно вреди.

Балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите е необходимо условие

за тяхното пълноценно и правилно разграждане и усвояване в организма. Нарушаването на това равновесие, в която и да е от трите посоки, винаги пречи на правилното усвояване и преработване на другите две съставки. Преминаването към суровоядство измества силно равновесието в четвърта посока – предимно към приемането на плодове и зеленчуци, с което организмът се лишава от така нужните му белтъчини и  мазнини за сметка на целулоза, витамини и отчасти въглехидрати.

приемането на еднотипна храна е вредно

Приемането на еднотипна храна крие риск

от отключване на някои ендокринни и метаболитни заболявания, като захарен диабет, атеросклероза и др., при генетично предразположение към тях. При друг вид болести, приемането на определени храни е задължително условие за правилното лечение. Най-често това са месните храни заради белтъчините. Същото важи и за болните, лекувани с кортикостероидни препарати, при които страда белтъчният синтез. Те трябва да набавят нужните им белтъчини чрез пълноценни и разнообразни месни продукти.

Привържениците на вегетарианството и суровоядството се надяват,

че по примера на йогите чрез въздържание от определени храни ще си запазят здравето и ще си удължат живота. За тяхно разочарование обаче доказан факт е, че йогите не живеят много по-дълго от другите хора от същата народностна и социална група. От друга страна, това, което важи за йогите в Тибет, не може да бъде вярно за човек от развитите страни с неговия ежедневен психически и физически стрес. Съвременният напрегнат начин на живот изисква значителни сили, които могат да се набавят само с почивка и пълноценна, балансирана храна. 

 


Текстът е  "За човека, болестта и още нещо", повече за която можете да научите на личния ми сайт www.kolarov.bg

Коментари

Вегетарианците и най-вече веганите с времето развиват дефицит на витамин В12, който е изключително важен за съществуването на всеки организъм и се набавя от месото и млечните продукти. 

Албена Хюбнер
9 ное 2018 11:10

Абсолютно


Петър  Галев
9 ное 2018 13:28

Да не забравяме, че и ядящите месо и мляко също страдат от В-12 дефицит, както и витамин Д дефицит. Т.е. добре е всеки поне веднъж да си провери плазмените нива на тези витамини, независимо дали консумира месо или не.