Публикация

Официално откриха факултет Фармация на МУ-Плевен

Официално откриха факултет Фармация на МУ-Плевен

С водосвет, отслужен от плевенският митрополит Игнатий, официално бе открит факултет Фармация  на МУ-Плевен. В Деня на народните будители, празникът уважиха Красимир Каракачанов - вицепремиер на Българияи министър на отбраната,  депутати сред който проф. Анелия Клисарова – дългогодишен ректор на МУ-Варна,  официални гости, академично ръководство на университета и преподаватели. След водосвета вицепремиерът Каракачанов, заедно с ректора проф. Славчо Томов прерязаха лентата на факултета по Фармация. Той е разкрит с  Решение на Народното събрание от 30 март 2016 г. в структурата на Медицински университет – Плевен.

С това става факт постигането на най-високата стратегическа цел на Ръководството на висшето училище – разкриване на четвърто основно звено в структурата на университета след факултетите по медицина, обществено здраве и здравни грижи. МУ-Плевен стартира с първия прием от 30 студенти по държавна поръчка за специалност „Фармация“ от академичната 2016/2017 година. Днес във факултета се обучават общо 134 студенти по Фармация, бъдещи магистър-фармацевти.

След церемонията в зала „Амброаз Паре“ на ТЕЛЕЦ по повод 1 ноември – Деня на народните будители се проведе церемония по удостояване с плакети на преподаватели, израснали академично през изминалата една година чрез придобиване на нови академични степени и длъжности. Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов удостои с плакети на университета 28 преподаватели, израснали в академичното си развитие през годината. Общият брой на защитилите образователно-научна степен „доктор“ е 13; на придобилите научна степен „доктор на науките“ –2; на заелите академичните длъжности „гл. асистент“ – 12; „доцент“ – 12 и „професор“ – 4.  Акцент в церемонията бе връчване на специалната награда на името на проф. Констатин Чилов на проф. Евгения Йорданова. Отличието се връчва от Министерство на здравеопазването и Българска академия на науките.
За да връчи награда в Плевен бе главният секретар на МЗ проф. Красимир Гигов. Той връчи на проф. Славчо Томов икона и поздравителен адрес от името на министър Кирил Ананиев.

 

Коментари