Публикация

МЗ: Средствата за лекарства остават непроменени


„В актуализирания бюджет на Министерството на здравеопазването не се предвижда намаляване на досегашните средства за лекарства, осигурявани от ведомството.

Тази позиция беше нееднократно заявена от министъра на здравеопазването проф. Борисова и няма никакви основания за създаване на напрежение сред пациентите”, каза заместник-министър Гергана Павлова на среща с ръководството на федерация „Български пациентски форум”.

МЗ съобщава още, че пациентската федерация е била подробно запозната с методиката на формиране и изпълнение на бюджета в областта на лекарствената политика. Подчертано е, че заложените средства по „Политика в областта на лекарствата и медицинските изделия” са гарантирани. Осигурени са и средствата в бюджета на министерството, предназначени за превенция, диагностика и лечение. 

На срещата са обсъдени и възможности за разширяване на прозрачността в работата на специализираните експертни звена на МЗ в областта на лекарствената политика.

Теодора Захариева от федерация „Български пациентски форум” изрази удовлетворение от срещата. Тя обаче отбеляза, че пациентските организации ще изчакат да видят какво ще стане с делегираните бюджети на болниците, защото това също ще рефлектира върху болните.

Все още има пера, по които трябва да получим отговори. Ако не се разрешат въпросите в полза на пациентите, към края на месеца се предвиждат протестни действия, посочи Теодора Захариева.

Коментари