Публикация

Кои здравословни храни могат да бъдат и вредни?

Някои храни се ценят много заради полезните им свойства, но различни проучвания показват, че не винаги "суперхраните" помагат на здравето. Някои здравословни продукти могат да са и вредни.



Грейпфрут

Грейпфрутът съдържа веществото naringenin, което уравновесява стойностите на кръвната захар и предпазва от предвестника на диабета - метаболичния синдром, като стимулира черния дроб да изгаря излишните мазнини.

Същевременно този плод може да повиши нивото на естрогена. Според американски учени, рискът от рак на гърдата за по-възрастните жени, които изяждат по четвърт грейпфрут на ден, може да се увеличи с 30%.

Британските диетолози подчертават, че грейпфрутът е богат източник на витамин С, фибри и други полезни растителни вещества. Те препоръчват всекидневна консумация на половин грейпфрут или една чаша сок от плода, но да се избягва поемането на повече от литър сок или 2 грейпфрута.

Куркума

Освен че облекчава болките при колит, пази черния дроб и подобрява усвояването на мазнините, куркуминът – активното вещество в куркумата - предпазва и от образуването на тумори. Американски учени са открили, че употребата на храни, подправени с къри два пъти седмично, предпазва от и алцхаймер.

Умерената употреба на куркума е полезна, но консумирането на повече от 100 милиграма дневно на тази подправка може да причини стомашна язва. Куркумата също разрежда кръвта и затова трябва да се избягва при предстоящи оперативни намеси или при приемането на лекарства за разреждане на кръвта.

По-високите дози не се препоръчват и за диабетиците. Те трябва да ограничат приема на куркума до 1 чаена лъжичка на седмица.

Соя

Соята присъства в 60% от обработените храни. Нейните зърна се използват при приготвянето на соев сос, соево мляко и тофу.
 
Соята има по-малко наситени мазнини от месото и съдържа много омега 3 мастни киселини, които са полезни за сърцето. В нерафинираните соеви зърна присъстват 7-те основни аминокиселини, необходими за поддържането и възстановяването на всички тъкани на организма – от мускулите до косата.
 
В същото време обаче соята съдържа и голямо количество химикали, които могат да затруднят усвояването на протеините, минералите и да нарушат метаболизма. Тя съдържа и високи нива на химикалите genistein и daidzein, които наподобяват хормона естроген и могат да нарушат репродуктивните възможности.

Американски учени са открили, че соевите добавки създават риск за пациентки, които са имали рак на гърдата, тъй като съдържат по-големи количества наподобяващи естрогена изофлавони, които предизвикват делене и умножаване на туморните клетки на гърдата.

Британските учени препоръчват да не се приема повече от една порция необработени соеви продукти на ден.

Чили /люти чушки или лют червен пипер/

Химикалът капсаицин, съдържащ се в лютите чушлета и лютия червен пипер, действа болкоуспокояващо и подобрява кръвообращението. Установено е и че той свива раковите тумори.

Лютото помага при диетите за отслабване. Когато се добавя към храната по четвърт чаена лъжичка лют пипер, част от нея се превръща в енергия, а не се натрупва във вид на мазнини и може да се отслабва с около 2 килограма на месец.

Всекидневното ядене на 1 люта чушка обаче увеличава с 15% риска от рак на стомаха и утежнява симптомите на колита, твърдят учени от Йейл.

Лютите храни увреждат стомаха и могат да причинят язва, рефлукс, лошо храносмилане и парене.

Диетолозите препоръчват консумацията на максимум 3 люти чушлета седмично.

Мазна риба

Сьомгата, скумрията и сардините са богати на омега 3 киселини, които предпазват от сърдечни болести и хранят мозъка. Те съдържат и витамините А и D.

Мазните риби са сред малкото храни, които съдържат витамин D, който обикновено се произвежда в организма при излагането на слънчева светлина. Това повишава нивото на “хормона на щастието” – серотонина.

Същевременно консумирането на мазни риби може да повиши риска от диабет. Пестицидите в морето, които се натрупват в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да спомогнат за развитието на тази болест. 

Опити с животни в Калифорния са установили, че наличието на токсини от този вид в утробата може да предизвика затлъстяване в по-късна възраст.

Препоръчителната порция от мазна риба е 140 грама, не повече от 4 пъти седмично, за жените в репродуктивна възраст и децата не повече от 2 порции.

Коментари