Публикация

Дерматолози обсъдиха редки клинични случаи

Дерматолози обсъдиха редки клинични случаи

Клинични случаи, които се срещат рядко в практиката, бяха във фокуса на 26-тите Софийски дерматологични дни. Конгресът се проведе от 1 до 4 ноември, като беше организиран от Българското дерматологично дружество. Неговият председател доц. Гриша Матеев обясни, че повечето от описаните в презентациите заболявания са:

 

  • Инфламаторни и автоинфламаторни дерматози
  • Автоимунни дерматози
  • Редки и наследствени синдроми
  • Неопластични заболявания на кожата
  • Алергодерматози и лекарствено индуцирани дерматози

 

По думите ми това са заболявания, които лекарите виждат веднъж в цялата си практика.

 

„Това е едно изключително училище за младите дерматолози, като те са по-голямата част от лекторите, които представят случаите. След един такъв курс те са готови да се потопят във водите на дерматологията. Диагностиката на редките заболявания е изключително трудна. Имайте предвид, че в дерматологията има над 4000 нозологични единици. Повечето от тях дерматологът не вижда през живота си, но той трябва да бъде готов, защото понякога се появяват и такива случаи в практиката. Именно затова важен въпрос от изпита за специалност е „Редки синдроми“. Това са от 50 до 100 синдрома, които те трябва да знаят“, отбеляза доц. Матеев.

 

Зам.- председателят на Българското дерматологично дружество доц. Развигор Дърленски съобщи, че на конгреса са се регистрирали близо 350 участници. Някои от тях са световно известни чуждестранни специалисти.

 

Сред гостите на форума беше генералният секретар на Европейската академия по дерматология проф. Бранка Маринович, която представи доклад за автоимунните булозни дерматози. Проф. Лиана Меденица от Сърбия пък запозна българските лекари с мезотерапията в козметичната дерматология.

 

Според доц. Дърленски въпреки, че неговите колеги рядко виждат определени заболявания, това не им пречи да поставят правилните диагнози. По думите му българската дерматология има много завоевания.  

Коментари