Публикация

Близо половината астматици у нас нямат добър контрол на болестта

Близо половината астматици у нас нямат добър контрол на болестта

Астмата остава един от световните здравни проблеми, който води до животозастрашаващи пристъпи, когато заболяването не е в контрол.

 

Това заяви доц. Ваня Юрукова, специалист по пневмология и фтизиатрия и заместник-изпълнителен директор на столичната Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“.

белодробни

Доц. Юрукова участва в семинар на тема „Да сведем до 0 астматичните пристъпи“, който се проведе днес в София.

 

Целта на събитието е да повиши обществената информираност относно заболяването и животозастрашаващите пристъпи вследствие на лошия контрол на болестта. То е част от глобална инициатива AsthmaZero (Да сведем до 0 астматичните пристъпи), зад която у нас се обединяват Българското дружество по белодробни болести и Дружеството по алергология, с подкрепата на фармацевтична компания АстраЗенека.

 

Доц. Ваня Юрукова - астма, лечение

Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб

при което се наблюдава оток и стесняване на дихателните пътища от спазъм на гладката мускулатура и отделяне на повече слуз. Това затруднява дишането.
Характерните симптоми на астмата са задух, пристъпи на кашлица, хрипове и стягане в областта на гърдите.

Пациентите са хора в активна възраст и влошаването на заболяването намалява работоспособността и качеството им на живот

Данните показват, че на всеки 5 минути пациент с астматичен пристъп посещава спешен център в Европа.

Астмата е хронична болест, която може да бъде контролирана със съвременните медикаменти, достъпни за българските пациенти, които са близо 9% от населението. В същото време обаче, близо 45% от астматиците у нас нямат добър контрол на заболяването, заяви доц. Юрукова. 

Според нея

смъртните случаи вследствие на астмата са сериозен проблем, като повечето от тях са предотвратими

ако има правилен терапевтичен подход. Като основни причини за това тя посочи:

 

  • подценяване хроничния характер на заболяването;
  • непридържане към предписаното лечение, особено след отзвучаване на симптомите;
  • прекомерната употреба на облекчаващ медикамент вместо поддържащото лечение.

Проблемът е, че пациентите използват облекчаващи бронходилатиращи медикаменти, разширяват почти мигновено дихателните пътища, които им дават „лъжливо“ усещане за контрол на астмата, без да я лекуват. На всички пациенти с астма, използващи повече от препоръчителната за година бройка инхалатори за облекчаване на симптомите, е наложително да се преразгледа терапевтичния план от специалист, независимо от тежестта на астмата. В противен случай заболяването прогресира, настъпват необратими промени в дихателните пътища и пациентите са изложени на сериозен риск от тежки пристъпи, предупреди доц. Юрукова.

Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България, изрази активната позиция на компанията за инициирането на кампании, които целят повишаването на информираността и здравната култура на обществото относно социално значими заболявания.

 

Зоя Паунова - кампания астма

 

„Подобряване качеството на живот на пациентите с астма и същевременно намаляване на усложненията, свързани със заболяването, е кауза, зад която заставаме и за която ще работим заедно със здравните професионалисти и институциите в България“, каза още Зоя Паунова.

 

Коментари