Публикация

Проф. Чавдар Славов е удостоен с орден „Стара планина“

Проф. Чавдар Славов е удостоен с орден „Стара планина“

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина“ - първа степен на проф. Чавдар Славов.

 

Проф. Славов беше отличен за неговите изключително големи заслуги за развитието на медицинската наука и практика в България и за съществените му постижения в областта на урологията.

Проф. Славов е доктор на медицинските науки и е един от най-изтъкнатите уролози у нас

Въвежда в урологичната практика над 10 диагностични и над 15 оперативни методики, разработва 320 научни труда, 146 монографии и учебници, 13 рационализации и изобретения.

Демографските предизвикателства превърнаха здравето на българите в обща кауза за цялата нация. За това се радвам, че сред наградените днес е проф. д-р Чавдар Славов – едно от водещите имена в областта на урологията в България и специалист на световно ниво

- заяви президентът Румен Радев по време на церемонията, на която

и други изтъкнати българи бяха удостоени с държавни отличия

Освен проф. Славов, орден „Стара планина“ - първа степен получи и Веселин Николов за приноса му в областта на културата и изкуството. За големи заслуги за популяризирането на българската история от периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония президентът отличи посмъртно журналиста, поет и общественик Панде Ефтимов с орден „Стара планина“ - втора степен.

Тази награда е особено ценна, защото е символ на единението ни като нация - музикант, общественик и лекар, уж разнопосочни пътища, а представени заедно се вижда, че сме работили за едно - за съграждането и достойнството на родината ни.
Медалите са върху нашите гърди, в ръцете на децата ни и внуците, но те са и поклон за нашите учители, близки, колеги и приятели, за всички, без които човек не би могъл да съгради нищо в живота си. Те са поклон пред българската държавност и нейните герои, изтъкна проф. Славов.

 

 

 

 

Коментари

Поздравления!