Публикация

Как да избегнем болките в гърба и врата в офиса?

Как да избегнем болките в гърба и врата в офиса?

Ако сте като повечето хора, вероятно прекарвате голяма част от деня си на бюро. Този начин на поведение ви поставя в повишен риск да прекарате продължително време в лоша поза, потенциално причиняваща болка и дискомфорт. Ето няколко лесни съвета, които ще помогнат на врата и гърба ви да се чувстват по-добре на работното място...


1. Тренирайте  добра поза при седеж

 

Когато седите на бюрото си, поставете краката си на пода и дръжте гърба си на стола. Главата ви трябва да е в неутрално положение с ушите точно над раменете ви.
За да избегнете изгърбването и  закривяването на кръста, което на свой ред може да доведе до привеждане на главата и раменете напред, регулирайте височината на стола, за да позволите на бедрата ви да заемат ъгъл от около 90 градуса. Тази позиция поддържа идеалното разпределение на теглото ви чрез тазовите и бедрените кости.

 

2. Настройте височината на монитора и разположението на клавиатурата

 

Поставете монитора на компютъра директно пред вас с центъра на екрана на нивото на носа. Ако мониторът е твърде нисък, ще наклоните главата си надолу и ще увеличите напрежението в шията. Ако работите главно на лаптоп, използвайте втори  монитор, ако е възможно.

Поставете клавиатурата достатъчно близо до вас, така че лактите да са сгънати приблизително на 90 градуса, когато пишете. Нагласете клавиатурата достатъчно високо, така че да не сте принудени да се навеждате от раменете си, за да докоснете клавишите. Поставете мишката на същото ниво като клавиатурата.


3. Стойте повече

 

Седенето в офис стол изглежда просто, но може да е уморително. Колкото по-дълго седите, толкова по-трудно е да поддържате добра поза. Всеки ден опитвайте да прекарате поне един час или два на краката си, които иначе бихте прекарали на стол.

Популярна опция е да се използва стоящо бюро. Ако стоящото бюро не е опция за вас, има евтини преобразувателни надстройки, които ви позволяват да запазите бюрото си и временно да го превърнете в  стоящо бюро.


4. Ограничете използването на дисплея на телефона си

 

Използването на мобилния телефон за нещо различно от провеждане на разговори,  може да доведе до „пишещ врат“(болки във врата).

Хората са склонни да навеждат главите си повече от нормалното, когато гледат телефони и таблети, особено когато използват сензорен екран за писане на текст или електронна поща. Задържането в тази позиция, за да гледате надолу уреда за продължителен период от време, може да причини болезнени мускулни натоварвания в краткосрочен план и може да допринесе за наранявания на шийните дискове или ставите в дългосрочен план.
Всеки път, когато можете, отговорете на имейлите чрез настолен компютър, а не по телефона, тъй като това предлага най-добрата възможност за добра поза.

 

5. Разхождайте се

 

Разходката из офиса на всеки половин час, ще намали рискът от развитие на болка в гърба, врата и/или рамене. Станете и се раздвижете, ако започнете да усещате някаква умора или стягане.
Лесен начин да направите това е да настроите тиха аларма на вашия смартфон, която да известява на всеки 30 минути. Възможно е да не можете да ставате всеки път, когато алармата се включи, но може да ви напомня, че сте седнали от доста време, особено ако пропуснете алармата няколко пъти подред.

Опитайте се да изпровате някои от по-горните неща,  може да имате по-здравословен и по-продуктивен ден. :)

Коментари