Публикация

Вдигат заплатите на медиците

Вдигат заплатите на медиците

Основните заплати в здравеопазването от началото на следващата година нарастват средно с 15-20% или с около 200 лв.

 

Това предвижда Колективният трудов договор, подписан днес от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, работодатели и синдикати.

 

За точните разчети на увеличението информираха от КНСБ.

Най-ниската заплата за медицинска сестра, акушер или лаборант става 900 лв.

а не както досега – 700 лв. Това ще се отрази на работещите в Спешната помощ, психиатричните болници, центровете по трансфузионна хематология, детски градини и училища. 950 лв. ще бъде основната заплата на работещите сестри в университетските болници.

За лекарите и фармацевтите с една специалност най-ниското възнаграждение става 1200 лв.

Началник на отделение ще се разписва най-малко срещу 1300 лв., а шеф на клиника – срещу 1500 лв., съобщават от синдикалната организация.

 

В университетските многопрофилни и специализирани болници за активно лечение, както и в тези с над 51 на сто държавно участие увеличението е още по-голямо. Там началните заплати за медиците варират от 950 до 1700 лв.

 

По-високи заплати за медиците

 

„В сектора трябва да се намери ред и средствата за здравеопазване, особено тези за заплати, да се разпределят правилно между всички.

Работата в здравеопазването е екипна, отборна

Ако има звезди, те се крепят на останалите“, заяви д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването и вицепрезидент на КНСБ, след подписването на Колективния трудов договор.

 

По думите му в здравето трябва да се спазва един от основните принципи на Международната организация на труда - „за равен труд – равна заплата“.

 

„Не може да се очаква качествено здравеопазване, в което една медицинска сестра получава 5 или 10 лв. над минималната работна заплата“, обяви д-р Кокалов.

Нека този договор да послужи за база да постигнем удовлетвореност както от страна на пациентите за качеството на медицинските грижи, така и на заетите в системата, които дават своя труд за това лечение, посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Коментари

Но САМО в болниците, подписали колективния трудов договор