Публикация

Все повече деца с алергичен дерматит - ново проучване

Все повече деца с алергичен дерматит - ново проучване

Над 150 милиона европейци страдат от хронични алергични заболявания, като от кожни алергии са засегнати над 30 % от хората в активна възраст. Кожната алергия е и сред най-честите причини за временна нетрудоспособност. Уртикарията също е проблем, който бележи ръст. От т.нар. копривна треска страдат все повече възрастни. При децата данните не са по-оптимистични. В бялата книга на алергологията от 2011/1012 г. е записано, че положителното тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. 

X Национална юбилейна кампания

за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания ще се проведе от 12 до 14 ноември 2018г. 

 

Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница е част от кампанията, по време на която пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно. В случай на необходимост ще бъдат правени и кожно-алергологични тестувания. Желаещите трябва да запишат предварително час на тел. 02/4034933. Тази година инициативата е насочена към превенцията и откриването на различни кожни алергични заболявания, сред които - атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

 

По време на пресконференцията, организирана по повод Националната кампания, доц. д-р Здравка Демерджиева дм и д-р Бисерка Котевска Трифунова от Клиника по дерматология и венерология към Аджибадем СитиКлиник Болница Токуда в София представиха резултати от проучване на разпространението на контактен дерматит сред деца. Данните са на база на Епикутанно тестуване на 153 деца на възраст 0-18 г., разделени на две групи. Първа група от 0 до 11 годишна възраст. Втора група - 12 до 18 годишна възраст. Проведеното тестуване е за

Контактен дерматит: алергичен контактен дерматит

  • ириативен контактен дерматит; 
  • алергичен контактен дерматит. 

Резултатите показват:

  • 10 те най-чести алергени при тестуваните деца;
  • честотата на алергичния контактен дерматит при деца; 
  • разпределение на алергени и честота на алергичен дерматит по пол и възраст.

Пълните резултати от проведеното изследване вижте в прикачения файл:

 

 

 

 

Прикачени файлове

pdf
Проечване - контактен дерматит

Коментари