Публикация

Месец октомври, месецът за женско здраве и борба с заболяванията на гърдата част - 2

Месец октомври, месецът за женско здраве и борба с заболяванията на гърдата част - 2

Скъпи дами, в продължение на 1-ва част от материала за най-често срещаните заболявания на гърдите, сега ще рагледам по-подробно доброкачествените промени и тяхното лечение.

 

1. Промените в гърдата от доброкачествен характер биват:

 

 

1.1. Мастопатия – в днешно време се приема за състояние, поради високата й честота, но независимо, че е състояние при нея се наблюдава отклонение от нормалната анатомия на гърдите, т.нар млечни жлези. Тя се наблюдава при почти всяка втора – трета жена, среща се при момичета и жени в различни възрасти.

Причините за развитието на мастопатията са много и се свързват с :

хормонални нарушения
заболявания на щитовидната жлеза
заболявания на полова система
заболявания на черен дроб и жлъчка
нередовен полов живот и липса на такъв
нездравословен начин на живот
прекаляване с кока-кола, шоколад, мазно, пържено, газирано
наднормено тегло
диабет

 

Мастопатията не изисква лечение, освен в случаите с изразена значително симптоматика – тогава могат да се прилагат витамини А, Д, Е, противозачатъчни средства, хормонални препарати, масло от вечерна иглика, препарати като мастодинон – хомеопатичен продукт, билкови препарати, рупиксиао. Могат да се използват и препарати като прогестогел.

 


В основата на лечението на мастопатията е да се излекуват или отстранят основните причини довели до нея, защото е важно да лекуваш причината, а след това състоянието.

 


Макар и състояние мастопатията изисква редовно проследяване.

Ако имате мастопатия не се страхувайте и не забравяйте да се преглеждате редовно.

 


Мастопатията бива два типа :

А) Дифузна- когато засяга цялата гърда, уплътненията могат да бъдат с различни размери.

Б) Възлеста форма – когато не се засяга цялата гърда, а уплътненията са само в отделни участъци на гърдата.

 


Ехографски мастопатията бива :

Фиброзна – преобладава съединително-тъканната компонента
Фиброзно – кистозна – има равно съотношение между фиброзна и кистозна компонента
Кистозна форма – при нея кистите преобладават над съединителната тъкан.

 

Кистичките могат да бъдат с различни размери, от микро до макрокисти.

 

 

1.2. Фиброаденом- това са доброкачествени образувания (доброкачествени тумори) на млечната жлеза. Характерни са по-често за възрастта между 15-35 години и се срещат при около 30 % от жените. Фиброаденоми могат да се срещат и след 35-годишна възраст.

 


Фиброаденомът е подвижна формация, добре ограничена от околната тъкан, с различен размер от – грахово зърно до гълъбово яйце или орех. Той може да бъде единичен или множествен, да засяга както едната, така и двете гърди. В детска и юношеска възраст се наблюдават т.нар ювенилни фиброаденоми, които обикновено се характеризират с бърз растеж. По време на бременност могат да намалят размера си и дори да изчезнат.

 


Фиброаденомите биват два типа – периканаликуларни и интраканаликуларни.

 


Поведението при фиброаденом включва проследяване в динамика, за да се установи дали нараства и променя характеристиките си. Когато фиброаденомът е бързо растящ или с големи размери е наложително неговото остраняване по оперативен път. Същото се прави и ако той създава дискомфорти на пациента и няма възможност за проследяване в динамика.

 

1.3. Фиброза на млечната жлезафиброзата обикновено е характерна за по-възрастните жени, но може да се среща и при млади жени и момичета. Възможно е да заема различни части от гърдата, но обикновено се локализира във външните квадранти. Усеща се като уплътнена зона.Проследява се в динамика.

 

Подобни на фиброаденомите са и аденомите на млечна жлеза, които също са част от доброкачествените промени. Те също се проследяват в динамика или се извършва оперативно отстраняване.

 

1.4. Кисти – срещат се в различни възрастови групи и могат да бъдат микро кисти- с малък размер от порядъка на милиметри и макрокисти- с размер от сантиметър и нагоре. Още кистите могат да са единични или множествени, както да засягат едната или двете гърди.

 


В едни случаи кистите са самостоятелна нозологична единица, а в други- те могат да са част от фиброзно – кистозната мастопатия или от кистозна форма на мастопатия.

 


Изискват проследяване в динамика и се пунктират при необходимост в следните случаи:


Малигнизация на кистата
Значителен размер на кистата
Създаване на дискомфорт при пациентката
Инфектиране на кистата
Други показания

 

Лечението на кистите може да бъде чрез пункция с изтегляне на съдържимото и пращане за хистологичен анализ, може да се изреже хирургично кистата в дълбочина, за да се премахне напълно и да се достигне здрава тъкан.

 

2. Медикаментите, които се използват за лечение на дискомфорти в гърдите и за облекчаване на симптомите при доброкачествените състояния и заболявания са:

Прогестогел
Мастодинон
Масло от вечерна иглика
Витамини А, Е, Д
Хормонални препарати – противозачатъчни или такива за хормонално заместителна терапия

Хомеопатични медикаменти

Методи на народната медицина


При болки и дискомфорти в гърдите могат да се използват и нестероидните противовъзпалителни медикаменти НПВС

 

 

Важно: NB!!!!

 


Скъпи дами, ако е установен проблем, който не е рак на гърдата и е с доброкачествен характер

(фиброаденом, киста, мастопатия, липом) и ви се препоръчва оперативно лечение или ви натиска колега за такова- не бързайте да се подлагате на операция. Вземете мнението на поне още двама колеги, независими един от друг! По този начин може да се избегне една ненужна интервенция, без да е била необходима във вашия случай.

 


В съвременния свят е прието да се оперират само рак и съмнителни за рак находки. Другите доброкачествени процеси се оперират само при необходимост ( при промяна в размера за кратко време, ако причиняват болка или други дискомфорти на пациентката). Хората са приели нещата да се следят в динамика!

 

Операциите са метод за лечение на доброкачествени процеси само при необходимост, а на операция се ходи само в краен случай. При рака на гърдата, операцията е неизбежна и е част от основното лечение!

 


Всичко това ви го казвам, скъпи пациенти, за да ви предпазя от ненужни операции и от недобросъвестни колеги.

 

3. Методи за профилактика и диагностика

 


3.1.Месечно самоизследване или още – месечен самопреглед – извършва се лесно и е хубаво той да започне да се прилага още от 15-16 годишна възраст, за да се изгражда навик у младите момичета. Важното е да става в период между 3-7 до 10 ден след края на месечния цикъл. В този период гърдите са най-спокойни и напрежението и дискомфорта в тях е минимално. Редовното самоизследване ще покаже кое е нормалното състояние на вашите гърди.

При жени без менструален цикъл се избира произволен ден от месеца, в който се прави проверката.Самоизследването се извършва под душа, в леглото и пред огледалото. То не замества периодичният профилактичен преглед от лекар.

 


3.2. Ехография на млечни жлези – хубаво е тя да се осъществява след цикъл, като още от 15-16 годишна възраст трябва да се започне с ехографията, за да се изгражда навик в младите хора за грижа към собственото им здраве. Ехографията при младите момичета и жени до 40 години се извършва веднъж на 2 години.

Ехографията е водещ метод за профилактика при младите жени, предвид факта, че при тях, често се среща т.нар плътна гърда по структура. Този метод при по-възрастни жени е допълващ мамографията или се извършва в годината, в която жената не е подложена на мамография.

 


3.3.Мамография

Хубаво е първата мамография да се извърши във възрастта 35-40 години, като тя е базова и се използва за сравнение при последващи изследвания. След 40-годишна възраст мамографията се извършва през 2 години, а в годината без мамография, жената се покрива с ехограф.

 


Важно е всяка жена след обявената възраст да посещава лекарския кабинет за преглед – клиничен и ехография или клиничен и мамография, според това кога е правила съответното изследване.

 

3.4. Понякога за точно поставяне на диагнозата могат да се използват и други образни методики като ЯМР, в последно време се налага и контрасно усилената мамография, която дава възможност  да се видят туморни промени които при конвенционалната мамография биха се пропуснали. Контраста се натрупва в огнището и го очертава добре.

 

При необходимост освен образни методики се прилагат и различни биопсични техники, за  хистологичен анализ на тъканите и да се оцени характера на образуванието - доброкачествено или злокачествено.

 

 


Заболяванията на гърдите са лечими, ако същите бъдат открити навреме.

 


Предвид факта, че се занимавам с осъществяване на различни кампании за профилактика на социално-значими заболявания, в т.ч. болести на гърдите, щитовидната жлеза и коремните органи, при желание за организиране на кампании в фирми, населени места, учреждения и други, може да ме потърсите всеки делничен ден на телефон 088 929 679 6

 


Д-р Иво Ватев

 

30.09.18

 

Коментари