Публикация

Хомеопатия при диабет и болно сърце – теми на международен симпозиум в София

Хомеопатия при диабет и болно сърце – теми на международен симпозиум в София

В средата на ноември България ще бъде домакин на уникално събитие – Международен хомеопатичен симпозиум на тема „Хомеопатията в 21 век – интеграция на хомеопатията в хуманната, дентална и ветеринарна медицинска практика”. Участие са заявили 250 български лекари, основно общопрактикуващи и педиатри, и 100 хомеопати от целия свят. Кои са основните акценти и гости на събитието, коментира д-р Дора Пачова, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България.

 

Д-р Пачова, как България беше избрана за домакин на Международния хомеопатичен симпозиум?

 

Европейският комитет по хомеопатия организира срещи на 6 месеца и хората от подкомитетите се срещат в някоя точка на Европа. България членува в тази организация от 1995 г. и досега не е била домакин на подобна среща. Тази среща можеше да е малка и работна като друг път, но този път Европейският комитет реши да направи нов уникален формат на събитие, така че по-голяма обществена група да получи достъп до дискусиите и докладите. Симпозиумът ще бъде като мини конгрес – една зала с лекции, постерна сесия и щандове с изложители.

 

Кои са акцентите на симпозиума?

 

Уникално е, че за първи път в една зала ще се съберат хуманни и ветеринарни лекари хомеопати и заедно ще слушат доклади. Това вече е тенденция в Европа и тя показва много добри резултати. Медиците, които практикуват хомеопатия, разбират, че могат да научат много едни от други.

 

В България традиционни участници на подобни събития са много общопрактикуващи лекари. Темата на събитието е Интегрирането на хомеопатията в денталната, хуманната и ветеринарната медицинска практика. Затова ние като организатори сме си поставили като задача да съберем на едно място дентални, ветеринарни специалисти заедно с общопрактикуващи лекари, които проявяват интерес да научат повече за хомеопатията.

 

Кажете нещо повече за темите, които ще обсъждате?

 

На симпозиума ще има гости от 17 страни, което определя и широкият кръг от теми и личен опит, които ще бъдат представени и обсъдени на събитието. Д-р Розариа Ферери, един от лекторите, работи в болницата Питилиано, където има център по интегративна медицина. Там пациентите получават цялостен холистичен подход за лечение, което включва акупунктура, хомеопатия и диетолечение. Лично аз съм слушала и преди изнесени от нея данни за ползата от подобен интегративен подход. От една страна хората са в болнично заведение, а от друга - имат възможност да ползват и алтернативни методи. Това води до подобряване на качеството на лечението, на здравето на хората, и в крайна сметка намалява общите разходите.

 

Друг лектор – д-р Сузане Дийц от Австрия, е лекар хомеопат с над 30 г. стаж. Тя работи с кардиолози и заедно следят определени случаи. Д-р Дийц ще представи резултатите от тази своя съвместна дейност. Това е нещо, което се случва и в България, но бих искала да развием още. Както аз, така и други хомеопати вече работим заедно с определени специалисти, за да подобрим здравето на нашите пациенти.

 

Как ще протече симпозиумът?

 

Събитието започва още в четвъртък (15 ноември), когато ще има работна среща по научни изследвания и втора по създаване и доказване на лекарства.

 

В петък следобед и събота сутринта (16-17 ноември) ще има семинар по ветеринарна хомеопатия , което се случва за първи път в България. Това събитие ще даде шанс на българските ветеринари да чуят опита на колегите си от чужбина, които имат натрупана голяма практика. Надявам се да провокираме интерес към хомеопатията като възможност за лечението на техните пациенти.

 

В събота по обяд започва Симпозиумът, в който има включени 16 доклада. Специален гост на нашето събитие ще бъде д-р Радж Манчанда от Индия, който е директор на Научно-изследователския отдел на Министерството по аюрведа, йога и натуропатия, унани, сидха и хомеопатия към Правителството. Той ще разкаже за своя личен опит като дерматолог, както и за опита на Индия като цяло. Ще имаме и официален представител на Световната здравна организация.

 

Очакваме това събитие да провокира още по-голям интерес към лечебните възможности на хомеопатията и да утвърди съвместната работа между лекари от различни медицински специалности, включително и хомеопатия.

 

Автор Илияна Ангелова

Снимка: Петър Йорданов

Коментари

Как става записването за присъствие на форума,?