Публикация

Има решение за хората, които са в риск от остеопороза


Проф. Сейджи Фукумото от Университетската болница в Токио, Япония, пред Хелт медия:

За съвременната медицина е важно да бъде намалена до минимум необходимостта хората да постъпват за лечение в болниците.

Много от заболяванията могат да бъдат предотвратени чрез профилактика, превенция и ранно диагностициране.

Това е важно не само за отделния пациент, но и за здравеопазването като цяло. Спестеният болничен престой всъщност означава по-високо качество на живота за всеки човек. Така той не се лишава от работата си, от контакта със семейството и приятелите си.

Сред основните проблеми на хората във втората половина на живота е влошаващото се качество на костната тъкан. Причините са комплексни, но сред основните е недостигът на D-хормона и свързаната с този недостиг деминерализация на костите.

По експертни данни около 1 милион души в Япония са диагностицирани с остеопороза. Това е основно социално значимо заболяване. Но реално тази цифра е значително по-висока, защото, въпреки че ние сме изградили едно високотехнологично общество, това заболяване все още не е добре познато за хората. Те не знаят какви дългосрочни поражения на здравето може да донесе.

Това важи особено при нации като нашата – с висока средна продължителност на живота. От известните пациенти едва половината се лекуват медикаментозно, което е доста нисък процент. Имам чувството, че част от лекарите в първичната помощ в Япония също недооценяват проблемите с остеопорозата.

Добре, че в Япония действа един благоприятен анатомичен фактор, заради който фрактурите на бедрената шийка при нас са доста по-малко в сравнение с европейската популация например. Причината е по-късата бедрена шийка в сравнение с тази при европеидната раса.

Освен това при хората, които не се хранят пълноценно с прием на достатъчно калций, лекарите предписват алфакалцидол (Алфа-Д-3). Този препарат е познат в Япония от над 20 години.

Коментари