Публикация

Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

От 12 дo 14 ноември 2018г. УМБАЛ „Александровска“ по традиция ще бъде част от националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година е насочена към алергодерматозите: атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит.

 

По време на кампанията

хората ще бъдат преглеждани безплатно

от 8:30 до 12:30 часа, в кабинет №122 на партера на Кожната клиника след предварително записване на тел. 02/9230454 и 02/9230495. При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания. 

Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания

поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията. Тази година тя се провежда за десета поредна година по инициатива на Българското дерматологично дружество и е част от паневропейска инциатива на Европейската академия по дерматология и венерология.

 

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение.

Всеки втори човек на планетата страда от алергична болест

Честотата на алергичните кожни болести постоянно нараства. През 2050 г. очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. Понастоящем честотата на заболяването достига 25% от детската популация.

Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска

Причините не са изяснени, но се предполага, че по- всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е един от основните фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете

- най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хора, работещи с лакове, багрила, монети и други.

Коментари