Публикация

Безплатни прегледи и тестуване за кожни алергични заболявания

Безплатни прегледи и тестуване за кожни алергични заболявания

От 12 -да 14 ноември 2018 г. ще се проведе X Национална кампания за профилактика на кожните алергични заболявания .

 

Юбилейната кампания  е насочена към превенцията и откриването на различни кожни алергични заболявания, сред които - атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Целта на инициативата е популяризиране на проблема с кожните алергии  и дискутиране на възможностите за диагностика и лечение, както и обсъждане на проблема с качеството на живот при пациентите с тези заболявания.

По време на кампанията всички могат да се възползват от

  • Безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит.
  • Безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти.

В рамките на кампанийните дни пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходими тестувания, също безплатно.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники в страната.

Къде в страната ще има безплатни прегледи:

02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника Александровска болница в София.
0884/342246 - Дерматологична клиника Евродерма (за професионални алергии при фризьори и козметици), София
02/4034933 - Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница, София
035/602268 - Университетска кожна клиника Пълмед, Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
0889/726116 - Университетска кожна клиника, Варна
0888/594144 - АСИМП, Русе.

За първи път тази година в кампанията се включва и град Варна, като там прегледиге ще се извършнат в началото на декември.

 

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на посочените телефони.

кожни алергични заболявания

Данните сочат тревожно увеличение

на кожните алергии - близо 160 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания  С тези темпове на нарастване на заболяванията можем да очакваме през 2025г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми.

Кожни алергии при възрастните

Те са най-честата причина за временна нетрудоспособност сред около 30% от активното население. Все повече хора страдат от уртикария, като причините за това все още не са уточнени, но ной-вероятно това се дължи на непрекъснатия контакт на човешкия организъм с различен вид алергени, които го заобикалят в бита. 

При децата също се наблюдава тревожен ръст в алергичните дерматити

Положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит. По време на пресконференцията, организирана по повод Националната кампания, доц. д-р Здравка Демерджиева дм и д-р Бисерка Котевска Трифунова от Клиника по дерматология и венерология към Аджибадем СитиКлиник Болница Токуда в София представиха резултати от проучване на разпространението на контактен дерматит сред българските деца. 

Грижите за хората с алергични заболявания

имат сериозно обществено и икономическо значение. Те се изчисляват на 55-151 билиона евро годишно. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания: в САЩ - 11 милиарда долара (данни за 2010), Европейски съюз -5 милиарда евро (данни за 2011г).

кампания за кожни и алергични заболявания

Цел на националната кампания за профилактика на кожните алергични заболявания е и създаване на база данни за честотата на заболяемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит, като данните са от голямо значение за профилактиката на тези заболявания.

Коментари