Публикация

Чувствителното небце се нуждае от сол, за да не усеща горчивия вкус


Хората, които имат по-изострени вкусове, се нуждаят от сол, за да се блокира горчивината на някои храни, твърдят американски учени.

Ограничаването на солта заради рисковете за здравето (високо кръвно налягане, инсулт и др.) обаче, може да не се окаже приятно за определена група хора, която не просто обича соления вкус, а се нуждае от него, за да не усеща други по-неприятни вкусове.

Изследване, публикувано в Physiology and Behaviour и проведено с 87 непушачи, които опитвали различни солени храни – чипс, солети, бульон и др., показва, че хората с по-чувствително небце (имат повече вкусови рецептори) се нуждаят от повече сол, за да ограничат неприятната горчивина в храни като сиренето, например.

Коментари