Публикация

Инсулинова резистентност - защо се получава и как се лекува

Инсулинова резистентност - защо се получава и как се лекува

Доц. Малина Петкова е ендокринолог в УМБАЛ Лозенец (Правителствена болница). Притежава няколко специалности - едната е по вътрешни болести, а другите по ендокринология и метаболитни заболявания, по социална медицина и здравен мениджмънт. 

 

Доц. Петкова, какво се разбира под инсулинова резистентност?

Става дума за състояние, при което инсулинът не може да изпълни биологичната си роля и да достави на клетката глюкоза. А тя е неин основен енергиен източник. Приема се, че тази резистентност се дължи на дефект в инсулиновия рецептор или в каскадата от действия след него. 

Доц. Малина Петкова
Доц. Малина Петкова

 

Кои са причините?

При инсулинова резистентност хормонът инсулин се отделя в по-големи количества от обичайното. Задстомашната жлеза се опитва да компенсира "глада" на клетките за глюкоза и образува все повече инсулин.

 

Има ли заболявания, които се свързват с инсулиновата резистентност?

Освен при затлъстяване инсулинова резистентност може да има и при поликистоза на яйчниците. Поликистозата също създава и протича с инсулинова резистентност, макар механизмът там да е друг. Дължи се на отделяне на определен вид хормони от яйчниците. Освен това при автоимунен тиреоидит-болестта на Хашимото може да има инсулинова резистентност. Самото състояние - автоимунен тиреоидит може да предизвика и да протича с такъв проблем.

 

Как се диагностицира това състояние? Достатъчно ли е само венозна кръв на гладно?

Основното правило е пациентът да не приема никаква храна поне 12 часа преди изследването. На сутринта се взема венозна кръв за установяване на нивото на инсулина и кръвната глюкоза. Формулата, по която се изчислява индексът за инсулинова чувствителност, се нарича HOMA-INDEX. Нива над 2,5 по тази формула са основание да се приеме, че има инсулинова резистентност. Съотношението между инсулин и кръвна захар е благоприятно при по-ниските стойности.

 

Къде стои в тази връзка метаболитният синдром?

Метаболитният синдром е преддиабетно състояние, което може да бъде коригирано с  медикаментозна терапия и промяна в стила на живот. Без тези мерки, вероятността състоянието да прогресира до захарен диабет е твърде голяма.

 

Инсулинова резистентност - лечение

 

Какво препоръчвате тогава, ако човек иска да отслабне?

Възприети са различни подходи, различни хранителни режими, строго индивидуални. Трудно е да се препоръча един общ диетичен режим, който да пасва на всички и да е ефективен за намаляване на килограмите. 

 

Защо ядките да са вредни?

Не са вредни, но трябва да се внимава с количествата - наведнъж се ядат не повече от 10 бадема или 20 фъстъка. При пациенти с инсулинова резистентност от особена важност е и физическата активност. Препоръчва се редуването на упражнения с висок интензитет с кратка почивка. Натоварването трябва да се съобрази с възрастта и здравословното състояние на пациента.

 

Какъв е рискът, ако инсулиновата резистентност не се лекува?

Ако не се подобри инсулиновата чувствителност, вероятността това да доведе до захарен диабет е много голяма. Рано или късно задстомашната жлеза, която работи под напрежение, за да компенсира рецепторния дефект, се изтощава и това води до появата на захарна болест.

 

Какви са критериите за започване на медикаментозно лечение при предиабет?

Обикновено като първа стъпка препоръчваме на пациента да промени храненето и стила си на живот. Ако след три месеца няма благоприятен ефект, тогава включваме медикамент от групата на метформина.

 

Илияна Ангелова

Коментари

Здравейте. Имам нужда от вашия коментар: TSH= 33.90, fT3=3.67, fT4=10.04, anti-TPO= 303.80, anti- Tg= 576.10 GLU=5.80(на гладно) сер. инсулин - 13.43, НОМА индекс - 3.3 имам коремно затлъстяване, през 08.2018 год. съм опер. по повод Са ovarii и последващи 4 курса ХТ с Карбоплатина 600 мг. След посещение при ендокринолог ми бе поставена диагнозата Тиреоидит на Хашимото( и по ехографски данни - структурни промени като при автоимунен тиреоидит). Опитвам се да отслабна - сега съм 88 кг, но преди 10 месеца(т.е. преди операцията) бях 68 кг и ми беше добре, не се оплаквах от болки в кръстно-поясната област( а там имам опер. през 02. 2008 год. по повод дискова херния на ниво L5-S1) на СТ от 2016 год. едно ниво над операцията имам нова дискова херния. Очаквам и вашето мнение, освен това на моя ендокринолог. Уместно ли е заедно с Euthyrox 50/дн. , Силен- 1т/дн. Да приемам и метформин(Глюкофаж, Метфогама или някакъв комбиниран лек. препарат)? Благодаря за отделението време.