Публикация
Защо оризът присъства в храната на всички дълголетници
Ризото, суши, паеля, пиле с ориз, ориз със зеленчуци, бял ориз, черен ориз - оризът е неизменна съставка на всяка една кухня и на всяка една култура. Защо?
Какво прави ориза толкова ценен за човешкия организъм?
- Витамин В1 – 0,33 мг в 100 г – 22,5% от дневната норма,
- Витамин В6 – 0,54 мг – 27%, В4 – 17%),
- Витамин Н – 12 мг – 24%;
- Витамини РР – 5,2 мг – 26%;
- Витамин Е;
- Желязо – 2,1 мг – 11,7% от дневната норма.
- Магнезий – 115 мг – 29%;
- Кобалт – 6,8 мкг – 68%;
- Цинк – 1,8 мг – 15%;
- Мед – 560 мкг – 56%;
- Селен – 20 мкг – 36,6%;
- Манган – 3,6 мкг – 181%;
- Фосфор – 328 мкг – 41%;
- Молибден – 26,5 мкг – 38%.
Оризът е храна, която изобилства от сложни въглехидрати - около 30% от дневната норма в 100 грама. Те бавно се усвояват от организма и го насищат за продължителен период от време. Оризът не съдържа глутен. Богат е и на фибри, близо 48% от дневната норма в 100 г, които благоприятстват добрата дейност на храносмилателния тракт.
Оризът съдържа и незаменими аминокиселини като валин, лецитин, триптофан и други. Аминокиселините не се синтезират в човешкия организъм, затова трябва да се приемат чрез храната.
Коментари
Глупости? Китай е на 71-во място със 75.43 средна продължителност на живота по данни на СЗО
Към прежде коментиралия: Глупав си ти, пич!