Публикация

Защо оризът присъства в храната на всички дълголетници

Защо оризът присъства в храната на всички дълголетници

Ризото, суши, паеля, пиле с ориз, ориз със зеленчуци, бял ориз, черен ориз - оризът е неизменна съставка на всяка една кухня и на всяка една култура. Защо?

Какво прави ориза толкова ценен за човешкия организъм?

  • Витамин В1 – 0,33 мг в 100 г – 22,5% от дневната норма,
  • Витамин В6 – 0,54 мг – 27%, В4 – 17%),
  • Витамин  Н – 12 мг – 24%;
  • Витамини РР – 5,2 мг – 26%;
  • Витамин Е;
  • Желязо – 2,1 мг – 11,7% от дневната норма.
  • Магнезий – 115 мг – 29%;
  • Кобалт – 6,8 мкг – 68%;
  • Цинк – 1,8 мг – 15%;
  • Мед – 560 мкг – 56%;
  • Селен – 20 мкг – 36,6%;
  • Манган – 3,6 мкг – 181%;
  • Фосфор – 328 мкг – 41%;
  • Молибден – 26,5 мкг – 38%.

какво съдържа оризът

Оризът е храна, която изобилства от сложни въглехидрати  - около 30% от дневната норма в 100 грама. Те бавно се усвояват от организма и го насищат за продължителен период от време. Оризът не съдържа глутен. Богат е и на фибри, близо 48% от дневната норма в 100 г, които благоприятстват добрата дейност на храносмилателния тракт.

 

Оризът съдържа и незаменими аминокиселини като валин, лецитин, триптофан и други. Аминокиселините не се синтезират в човешкия организъм, затова трябва да се приемат чрез храната.

Коментари

Иван Николаев
14 ное 2018 19:10

Глупости? Китай е на 71-во място със 75.43 средна продължителност на живота по данни на СЗО

Анонимен
15 ное 2018 12:57

Към прежде коментиралия: Глупав си ти, пич!