Публикация

В Пловдив медици протестираха заради забавени заплати


За незабавно изплащане на заплатите за април и гаранции за редовно получаване на месечните възнаграждения настояха на поредния си протест медиците от Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.

Въпреки обещанието на ръководството на болницата, че до края на утрешния ден ще получат парите си, медиците са категорични, че остават в готовност и в понеделник отново ще излязат на улицата.

Лекарите подчертаха, че исканията им са единствено за заплати и че протестът им не е насочен срещу ръководството на лечебното заведение.

 „От половин година здравната каса редовно бави финансирането на болницата, сега е средата на юни, а ние сме получили само 20% от априлските си заплати, което прави вече трудно оцеляването на семействата ни”, обясни рентгеновият лаборант Димитър Божков.

Той подчерта, че липсата на редовни финансови постъпления принуждава здравното заведение да трупа още дългове.

Според заместник-директора на болницата доц. Петко Недев в момента се провеждат преговори със синдикалните организации за подписване на новия колективен договор и е замислено увеличаване на работните заплати.

Присъстващите медицински сестри подчертаха обаче, че проблемът е не само в това, че получават най-ниските заплати в системата, а че месеци наред възнагражденията им се бавят.

В декларация от секцията на КТ „Подкрепа” в болницата искат при последващи закъснения на работната заплата да се въведат наказателни лихви и в кратки срокове да се актуализира плащането на извънредния и на нощния труд на лекарите и персонала.

Настоява се задълженията на болницата да се поемат от собственика й в лицето на държавата, а не да се принуждава сегашното ръководство в момент на икономическа криза да прави икономии на гърба на медиците.

Според синдикатите огромните задължения са натрупани не поради работата на персонала, а заради лошото управление на ниво държава, министерство и болнично ръководство през изминалите години.

Коментари